Historisk arkiv

IMF med ny vurdering av norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

PM 11/2005

En delegasjon fra det internasjonale pengefondet (IMF) avsluttet i dag sin årlige eksaminasjon av norsk økonomi. IMF tegner et positivt bilde av norsk økonomi og norsk økonomisk politikk. (15.03.2005)

Pressemelding

Nr.: 11/2005
Dato: 15.03.2005
Kontaktperson: Anders Lande, telefon 22 24 41 05 / mobil 48 05 33 51, Frank Vatne, telefon 22 24 41 31 / mobil 91 33 57 02

IMF med ny vurdering av norsk økonomi

En delegasjon fra det internasjonale pengefondet (IMF) avsluttet i dag sin årlige eksaminasjon av norsk økonomi. IMF tegner et positivt bilde av norsk økonomi og norsk økonomisk politikk. Rapporten peker samtidig på viktige utfordringer fremover. - IMFs vurderinger er viktige bidrag til den økonomiske debatten i Norge, og jeg har lest rapporten med stor interesse, sier statssekretær Øystein Børmer.

IMF mener at det er utsikter til god vekst i norsk økonomi i 2005 og 2006. Den ekspansive pengepolitikken har bidratt til omslaget i økonomien. Etter IMFs vurdering vil en gradvis innstramming i pengepolitikken være nødvendig i løpet av inneværende år. I en kommentar gjentar statssekretær Øystein Børmer tidligere oppfordringer til husholdninger og næringslivet om å ta høyde for en gradvis normalisering av rentenivået.

Gjennomføring av en reform av pensjonssystemet er ifølge IMF avgjørende for å sikre opprettholdbare statsfinanser på lang sikt. Forslagene i pensjonsmeldingen som nå er til behandling i Stortinget, gis klar støtte.

IMF peker på at handlingsregelen gir en god avveiing mellom nåværende og fremtidig bruk av oljeinntekter. IMF uttrykker forståelse for at bruken av oljeinntekter i noen år har ligget høyere enn 4 prosent av kapitalen i Petroleumsfondet, men mener at vi nå må nærme oss 4-prosent regelen.

- IMF gir klar støtte til handlingsregelen, og understreker viktigheten av at bruken av oljepenger kommer på linje med forventet realavkastning av Petroleumsfondet. Dette er i tråd med Regjeringens mål, sier Børmer.

IMF gir det norske arbeidsmarkedet god attest, men utviklingen over flere år i utgifter til sykefravær og uføretrygd fremheves som bekymringsfull. Det anbefales ytterligere reformer i arbeidsmarkedet for å øke insitamentene til å stå i arbeid. IMF påpeker at høy skatt på arbeid kan bremse arbeidstilbudet, og gir støtte til forslagene i skattereformen på dette området.

Pressekonferansen kan du også se her