Historisk arkiv

Forsvarsministeren gir klarsignal for produksjonsavtale med JSF

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har besluttet å undertegne en produksjonsavtale innenfor Joint Strike Fighter-programmet.

Pressemelding

Nr.: 3/2007
Dato: 22.01.07

Forsvarsministeren gir klarsignal for produksjonsavtale med JSF

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har besluttet å undertegne en produksjonsavtale innenfor Joint Strike Fighter-programmet. Det er også fremgang i arbeidet med utviklingsavtaler med de to andre kandidatene i kampflykjøpet, JAS Gripen og Eurofighter.

Undertegningen har vært holdt tilbake for å få til mer konkrete avtaler for norsk industri i forbindelse med JSF-programmet. Det man nå har oppnådd er tilfredsstillende for å videreføre det multinasjonale samarbeidet om JSF. Undertegningen innebærer at Norge fortsetter sin deltakelse i JSF programmet, og sikrer at vi fremdeles har tre reelle kandidater i en eventuell anskaffelse av nye kampfly.

– Vi mener at planene for et industrielt samarbeid nå er blitt langt mer konkrete, og velger derfor etter en helhetsvurdering å gå videre i produksjonsfasen. Vi har hele tiden hatt en klar holdning til viktigheten av industrisamarbeid i denne saken. Det er gledelig at vi har nådd målet vårt om å opprettholde en konkurranse med tre aktuelle kandidater, og vi regner med at vi om kort tid vil ha avtaler om utviklingssamarbeid med alle kandidatene, sier Strøm-Erichsen.

Regjeringen ble i desember enig om å gå videre med tre kandidater i kampflyanskaffelsen, og at Forsvarsministeren kunne underskrive en produksjonsavtale med JSF dersom planene knyttet til industrielle samarbeidsmuligheter ble forbedret.

Det ble samtidig besluttet at man skulle forhandle om avtaler for utviklingssamarbeid med JAS Gripen og Eurofighter. Forhandlinger om utviklingssamarbeid med SAAB (JAS Gripen) og EADS (Eurofighter) ble startet i begynnelsen av januar 2007 og er i god gjenge.

Undertegningen av produksjonsavtalen vil finne sted innen kort tid, men tidspunkt er ikke fastsatt.