Historisk arkiv

Et svært moderne kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Eurofighters produksjonsanlegg.

– Et svært moderne kampfly

(25.10.06) Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Eurofighters produksjonsanlegg i Manching, Tyskland 23.-24. oktober. Fokus for besøket var det videre samarbeidet mellom Norge og EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) dersom Norge skulle velge Eurofighter som nytt kampfly.

Statssekretær Barth Eide i lufta
Statssekretær Barth Eide fikk prøvetur i lufta

EADS er en av verdens største aktører innen forsvars­industrien, og en av tre gjenværende kandidater Norge vurderer som leverandør av nye kampfly til erstatning for dagens F-16-flåte. Statssekretæren understreket at alle de tre gjenværende kandidatene tilbyr fly som er blant de beste i markedet. Utover spørsmålet om operative egenskaper vil industripakkene tilknyttet et eventuelt kjøp være en viktig faktor i Regjeringens vurdering av kampflykjøpet. I tillegg kommer spørsmål om flernasjonalt samarbeid bl.a. om drift, videreutvikling, trening og operasjoner. Et kampflykjøp skal vare i opp til 50 år, og beslutningen må tas med et klart blikk mot fremtidige utfordringer og muligheter som vi bare delvis kan overskue i dag, snarere enn i vår forsvarspolitiske tradisjon.

Forsvarsdepartementet jobber i disse dager på høygir for å forberede flere viktige beslutninger knyttet til den videre kampflyprosessen i Regjeringen, i nært samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet og UD. Den endelige beslutningen om anskaffelse av nye kampfly skal dog ikke tas før i 2008. Det er derfor nær kontakt, også på politisk nivå, mellom norske myndigheter og de ulike produsentene.

Barth Eide fikk også mulighet til en prøvetur i lufta, og ble dermed første norske sivilist til å fly Eurofighter. I løpet av den over to timer lange flyturen fikk han blant annet føre flyet selv og være med på lufttanking.

– Eurofighter er et svært moderne kampfly med mange spennende muligheter. I tillegg til interessante samtaler om industrisamarbeid, gav en grundig teknisk brief og anledningen til en testtur nyttig innsikt i hvilket potensial som ligger i denne våpenplattformen både nå og i fremtiden, sier statssekretær Espen Barth Eide.

­– På Regjeringens vegne har jeg ønsket å gå dypt inn i alle aspekter i dette viktige spørsmålet. Avgjørelsen er så stor og har så mange dimensjoner, at vi som politikere må sette oss så grundig som mulig inn i alle sider ved kampflykjøpet. Dette betyr ikke at jeg aspirerer til å kunne erstatte fagekspertisen.