Historisk arkiv

Forhandler om utviklingssamarbeid for kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide, møtte i dag Eurofighters direktør, Aloysius Rauen. Møtet innledet forhandlingene om en utviklingsavtale mellom Norge og Eurofighter, som er en av tre kandidater til å bli leverandør av nye, norske kampfly.

Forhandler om utviklingssamarbeid for kampfly

(10.01.07) Statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide, møtte i dag Eurofighters direktør, Aloysius Rauen. Møtet innledet forhandlingene om en utviklingsavtale mellom Norge og Eurofighter, som er en av tre kandidater til å bli leverandør av nye, norske kampfly. Forhandlingene med produsenten av JAS Gripen, SAAB, startet også denne uken.

I desember åpnet regjeringen for å undertegne en produksjonsavtale med det amerikanske JSF-programmet. Parallelt med dette ble det også besluttet å inngå forhandlinger med de to andre kandidatene, Eurofighter og JAS Gripen om et forpliktende utviklingssamarbeid. Dette for å sikre at det fortsatt er reell konkurranse mellom tre kandidater frem mot valget av kampflyleverandør, som forventes i 2008.

- Dette har vært et meget positivt møte i en åpen og konstruktiv atmosfære. Det lover bra for de videre forhandlingene, sier Barth Eide. Vi har en ambisjon om å ferdigstille disse avtalene så raskt som mulig. Det er viktig at avtalene får et innhold som tydeliggjør overfor de tre kandidatene at vi har en reell konkurranse.

Forhandlingene med JAS Gripen er i gang på embetsmannsnivå, og har også hatt en positiv start.