Historisk arkiv

Regjeringen har vedtatt nye energikrav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 30.01.07

Nye energikrav til nybygg er på plass fra 1. februar 2007. Disse innebærer en skjerping i forhold til dagens krav på cirka 25 prosent. Dette er et viktig miljø- og klimapolitisk tiltak, og det er også privatøkonomisk lønnsomt.

Pressemelding

Nr.: 7/2007
Dato: 30.01.2007

Regjeringen har vedtatt nye energikrav

Nye energikrav til nybygg er på plass fra 1. februar 2007. Disse innebærer en skjerping i forhold til dagens krav på cirka 25 prosent. Dette er et viktig miljø- og klimapolitisk tiltak, og det er også privatøkonomisk lønnsomt.

Med de nye energikravene vil vi fra første år spare 400 - 450 millioner kilowatt-timer, noe som tilsvarer det årlige energiforbruket for cirka 20 000 boliger. Etter ti år tilsvarer den årlige sparingen omtrent det Norge importerer av kraft i et normalår eller energiproduksjonen i et gjennomsnitts gasskraftverk. I tillegg kommer sparingen som skjer når folk etterisolerer og pusser opp i eksisterende bygningsmasse.

Energibruken i bygningsmassen står for betydelige CO2- utslipp ifølge Lavutslippsutvalgets rapport fra høsten 2006. Redusert energibruk bidrar med andre ord til oppfyllelse av Norges Kyoto-forpliktelser.

For å gi byggenæringen tid til å omstille seg, blir det en overgangsperiode på 2 ½ års der nye og gamle krav gjelder side om side.

Vi får bedre isolasjon og tettere hus med godt inneklima
Energikravene er basert på kvaliteter som gir nybygget en god energistandard over tid. Det betyr for eksempel bedre isolasjon i gulv, vegger og tak. I dag bygges det med cirka 20 centimeter isolasjon i yttervegg. Nye krav betyr 25 centimeter isolasjon.

Husene skal bli tettere, men med et godt inneklima. Vinduene skal bli bedre. Det blir krav om ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning, slik at vi får utnyttet energien i all ventilasjonsluften som slippes ut. For å hindre at det bygges eneboliger som bare har panelovner til oppvarming, innføres også krav om at det i slike hus må installeres peisovn, pelletsovn eller annen varmekilde som ikke bruker strøm eller fossile brensler (olje/gass). Det har i mange år vært krav om pipe i småhus av beredskapshensyn. Utgiften for dette kravet begrenser seg derfor til cirka 6000 kroner.

Et viktig mål med de nye kravene er at nybygg i økende grad skal kunne bruke alternative energikilder, det vil si annet enn strøm og fossile brensler (som olje og gass). Dette kravet gjelder ikke hvis bygget har et svært lavt energibehov eller hvis bruk av slike løsninger ikke er lønnsomt over tid. Jo større bygget er, jo mer lønnsomt vil det være å ta i bruk alternative energikilder.

Tilleggsinvestering lønner seg
Alle typer nybygg skal bli så bra som mulig innenfor akseptable økonomiske rammer, og investeringene til de foreslåtte energitiltakene er moderate. Det stilles krav som er lønnsomme for forbrukerne over tid for alle typer bygninger. For et småhus på 150 kvadratmeter vil nødvendige tilleggsinvesteringer til energitiltak utgjøre cirka 70 000- 75 000 kroner. Kommunal- og regionaldepartementet har fått utført økonomiske analyser som viser at tilleggsutgiftene til de foreslåtte energitiltakene går mer enn opp i opp med innsparingen de gir på strømregningen. Å bygge med bedre energikvalitet lønner seg med andre ord fra første år.

De store markedsaktørene i ferdighusbransjen har et stadig økende tilbud av boliger med lavt energibehov og kan melde om stigende interesse for tilbudet. Vi får stadig eksempler på nye lavenergiprosjekter landet rundt. De første svanemerkede boligene er snart på plass. Dette er boliger som ikke bare har lavere energibehov enn vanlig, men som også er bygd med miljøvennlige materialer. Husbanken har de siste årene bidratt med finansiering av mer enn 10 000 lavenergiboliger.

Fritidsboliger og laftede hus
Nye hytter øker i størrelse og får stadig høyere standard. Å installere oppvaskmaskin, vaskemaskin og tilgang til Internett på hytta blir mer og mer vanlig. Hytta brukes også mer blant annet fordi mange har anledning til å utføre arbeidet sitt et annet sted enn på arbeidsplassen. En stor andel av de nye hyttene ligger på fjellet.

Regjeringen vil på denne bakgrunn innføre krav til tetthet og isolasjon for alle nye hytter over 50 kvadratmeter. Kravene vil på langt nær være så strenge som til helårsboliger. De som bygger hytter over 150 kvadratmeter, må følge tilsvarende energikrav som til helårsboliger. Det antas at de som har økonomisk evne til å velge så store hytter også klarer den ekstrainvesteringen gode energitiltak medfører. Laftede hus er en byggetradisjon det er viktig å ta vare på. Derfor er de nye energikravene utformet slik at det fortsatt vil være mulig å bygge hytter med seks tommers laft og helårsboliger med åtte tommers laft.

Byggenæringen skal få drahjelp
Regjeringen har satt av sju millioner kroner for å styrke byggebransjens kunnskaper og evne til å bygge gode, energivennlige bygg. Nye energikrav krever kompetanse hos utøverne. Fire millioner kroner skal brukes til veiledningsmateriell, byggdetaljblader og seminarer og kurs for å styrke kompetansen i hele bransjen. Statens bygningstekniske etat (BE) samarbeider med byggenæringen og med Husbanken om saken. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) og Enova, som ligger under Olje- og energidepartementet, skal også trekkes inn i samarbeidet.

Halvparten av varmetapet i boliger skjer gjennom vinduene. De nye forskriftene skjerper derfor kravene til bedre vinduer. Dette er en utfordring for bransjen. Det settes av tre millioner kroner til utviklingsarbeid knyttet til de små aktørene i vindusbransjen. Disse kan fortsatt levere vinduer til rehabiliteringsmarkedet som utgjør over 70 prosent av vindusmarkedet og der kravene ikke er så strenge som til nybygg. Videreutvikling av produktene fra denne typiske distriktsnæringen er viktig å stimulere.

Slurv og dårlige eller lite gjennomtenkte løsninger gir bygg som bruker unødig mye energi. Dette er en utfordring for byggenæringen. Kommunal- og regionaldepartementet samarbeider med næringen om to femårige programmer, Byggekostnadsprogrammet og Byggemiljø - det siste med fokus på miljøvennlig byggevirksomhet. Arbeidet som skjer i disse programmene bidrar på hver sin måte til å gjøre næringen bedre i stand til å utføre byggearbeid med god kvalitet, noe som blant annet gjør oppfølgingen av nye energikrav enklere.

Nye energikrav er en viktig oppfølging av Soria Moria- erklæringen der Regjeringen varslet at vi vil gjøre lavenergiboliger til standard, redusere bruken av elektrisitet i oppvarming og øke bruken av alternative energikilder.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.