Historisk arkiv

Miljøsoner i byene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende inviterer byer til å opprette miljøsoner i samarbeid med staten. (26.04.02)

Pressemelding

Dato: 26.04.02

Miljøsoner i byene

Miljøvernminister Børge Brende inviterer byer til å opprette miljøsoner i samarbeid med staten. – Vi ønsker å gjennomføre konkrete tiltak som kan skape et bedre miljø i byene. Det kan være aktuelt å opprette soner med redusert biltrafikk og flere grønne sentrumsområder, sier miljøvernminister Børge Brende.

Det vil bli etablert pilotprosjekter, hvor en kan prioritere renere luft, mindre støy, trafikksikkerhet, tilgjengelighet for alle, grøntområder og kulturminner. Hensikten er å se de ulike miljøutfordringene under ett, innenfor et område.

Bruk av miljøsoner er lite utbredt, men i Sverige og USA har de høstet gode erfaringer med det. For eksempel i Sverige har de i slike miljøsoner forbud for busser og lastebiler som ikke tilfredsstiller bestemte miljøkrav.

­ - Nå er det opp til byene selv å være kreative og finne på tiltak som de tror vil gi et bedre miljø, sier Brende. Jeg lover at statlige myndigheter vil gi de lokale myndighetene de aktuelle virkemidler de trenger for å iverksette tiltakene, sier han.

Pilotprosjektene skal brukes som grunnlag for en vurdering av behovet for nye virkemidler, eller om det blir aktuelt å overføre myndighet fra statlig til lokalt nivå.