Historisk arkiv

FoU-bevilgningen: Retningslinjer for vurdering av søknader om støtte til forskningsprosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FoU-bevilgningen: Retningslinjer for vurdering av søknader om støtte til forskningsprosjekter

Formålet med FoU-bevilgningen og hvilken type forskning UD ønsker å støtte, er redegjort for andre steder. Her gjennomgås særskilte retningslinjer for vurdering av søknader om støtte til forskningsprosjekter innenfor freds- og forsoningsområdet (kap. 164.70.12.01).

De kommer i tillegg til vanlige regler for forvaltningen. Retningslinjene er oppsummert på slutten i en sjekkliste til internt bruk for saksbehandlere.

Forskningsprosjekter
Forskningsprosjektene vil variere i innretning, størrelse og utforming. De kan være empirisk orienterte, med ulike metodiske tilnærminger, og de kan være mer konseptuelle og begrepsorienterte. Noen prosjekter kan ha som formål å gi en oversikt over og status for et forskningsfelt, såkalte ”review-artikler”. Alle prosjekter må vurderes og prioriteres ut fra kvalitet og relevans, og ut fra en totalvurdering av verdi i forhold til kostnadene.

Forskningsteknisk kvalitet
Prosjekter som støttes skal være forskningsteknisk gode etter normale, internasjonale standarder. De skal ha et godt definert forskningsmål med spørsmål­stillinger som er forskbare, og hvor gjennomførbarheten fremgår av søknaden. Søknaden skal redegjøre for annen, relevant forskning på feltet, og vise hvordan prosjektet forholder seg til eksisterende kunnskap. Søknaden skal redegjøre for forskningsdesign, dvs. avklare databehov, og beskrive metoder som er planlagt brukt for å produsere data av god kvalitet. Søknaden skal vurdere risiki og mulige etiske aspekter.

Søknaden skal beskrive produktene av forskningen. Den skal ha en plan for formidling og for hvordan resulatene vil gjøres tilgjengelig og anvendbare for beslutnings­takere. Søknaden skal redegjøre for aktivitetene som skal gjennomføres, og summere disse opp i en gjennomføringsplan. Kostnadene for de ulike aktivitetene skal dokumenteres, og summeres opp i et budsjett. Forskere som skal utføre prosjektet skal ha tilstrekkelig og dokumentert kompetanse. Institusjonene forventes selv å ta ansvar for sin forskningstekniske kvalitet, og å vise hvordan de kvalitetssikrer sine produkter.

Det er søkers ansvar å levere et prosjekt som har god forskningsteknisk kvalitet, og prosjektsøknaden skal ha vært kvalitetssikret av søkerinstitusjonen. I tilfeller hvor saksbehandler føler behov, kan det innhentes sakkyndig konsulentbistand.

Kunnskapsrelevans
Søknader som er forskningsteknisk gode, kan få støtte ut fra en vurdering av relevans. Støtteverdige prosjekter bidrar til kunnskapsoppbyggingen innen prioriterte tematiske felt og eventuelt geografiske områder. Vurderingen gjøres ut fra hva som er definert som Utenriksdepartementets behov for ny kunnskap, og hva som er saksbehandlernes forståelse for forskningsfronten nasjonalt og internasjonalt. Det kan hentes sakkyndig konsulentbistand for å vurdere merverdi for forskningsfeltet, særlig hvis søknaden ikke redegjør tilstrekkelig for annen forskning. Støtteverdige prosjekter skal ha merverdi for oppbyggingen av kompetanse i konfliktløsning i Utenriksdepartementet og dets relevante nasjonale og internasjonale nettverk. De skal produsere og formidle kunnskap som er tilgjengelig og nyttig for beslutningstakere, og bør redegjøre for hvordan dette skal sikres i samarbeid med oppdragsgiverne.

Institusjonell relevans

Departementet vil støtte prosjekter ut fra deres bidrag til å utvikle relevant kompetanse i miljøer som er nyttige for norske engasjementer for fred og forsoning. Prosjektene skal bidra til den langsiktige oppbyggingen av samarbeidsrelasjonene med søkerinstitusjonen, samt til nettverk og samarbeid mellom norske og utenlandske kompetansemiljøer.

Review-artikler

I noen tilfeller vil UD støtte prosjekter som ikke har som formål å bidra med ny kunnskap, men å oppsummere hva man vet og presentere dette på en nyttig måte.

Review-artikler er vanlige innenfor forskningsmiljøer. De gir en oversikt over og gjennomgang av eksisterende forskning innenfor et avgrenset, tematisk felt. Artiklene skal vise såkalt ”state of the art” ved at den oppsummerer hva som er gjort, hva vi vet, og hva forskningsfronten er. Artikkelen skal være publiseringsverdig, og vil dermed måtte tilpasses formatmessig den publiseringskanal man tenker seg. Omfanget er normalt om lag 20 sider.

Når UD finansierer slikt forskerarbeid, vil det ofte være for å få stoffet presentert i et seminar eller annen form for redegjørelse. Kriteriene for å vurdere slike søknader vil være enklere enn for forskningsprosjekter. Man skal legge vekt på:

  • Avgrensning av tematisk felt er hensiktsmessig for å gi en interessant og nyttig oversikt
  • Det tematiske feltet er relevant for fredelig konfliktløsning
  • Det tematiske feltet ligger innenfor instituttets kompetanseområde, profil, strategi
  • Avgrensningen er operasjonalisert slik at den kan gjennomføres innen budsjett.

Sjekkliste for vurdering av forskningsprosjekter