Historisk arkiv

Forsvarlig oljepengebruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Replikk i Dagens Næringsliv

Finanskrisen gjorde at norsk økonomi sto i fare for å gå inn i en dyp konjunkturnedgang. Derfor var det riktig å legge penge- og finanspolitikken kraftig om, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Under overskriften ”Viker Sigbjørn Johnsen?” stiller Gunnar A. Gundersen (H) i DN 18. februar spørsmål ved min og Regjeringens politiske vilje til å få ned bruken av oljepenger i tråd med handlingsregelen. Det er det ingen grunn til.

Finanskrisen gjorde at norsk økonomi sto i fare for å gå inn i en dyp konjunkturnedgang. Derfor var det riktig å legge penge- og finanspolitikken kraftig om. Tiltakene i finans­politikken har bidratt til at ledigheten har økt klart mindre enn fryktet, men gjør også at det er behov for en innstramming framover. Det er nødvendig for å redusere presset mot industrien og for bedre å kunne møte veksten i utgiftene som vil følge av en aldrende befolkning.
Regjeringen har lagt stor vekt på at vi må komme tilbake til 4-prosentbanen for bruken av oljeinntekter. Denne banen har en veldig god begrunnelse, og vi må ikke skape tvil om den. For høy oljepengebruk vil kunne gi et særnorsk høyt rentenivå og sterkere valutakurs. Da svekker vi næringslivets evne til å konkurrere. Det er farlig for arbeidsplassene. Mange norske eksportbedrifter er nå i en presset situasjon fordi etterspørsel og priser har falt.

Dette gjør at vi nå må holde igjen i budsjettpolitikken. Det vil lette presset på pengepolitikken og på konkurranseutsatt sektor. Det er det beste vi nå kan gjøre for å ta vare på arbeidsplassene.