Historisk arkiv

Rettighetene til det saharawiske folk må respekteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stortingsmeldingen om bedrifters samfunnsansvar må tydelig fraråde norsk næringslivs engasjementer i Vest-Sahara, sier Støttekomiteen for Vest-Sahara i en kommentar til meldingen.

Støttekomiteen for Vest-Sahara ønsker velkommen regjeringens arbeid med en stortingsmelding om bedrifters samfunnsansvar, og vil med dette komme med to innspill. 

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en norsk medlemsorganisasjon som arbeider for at menneskerettighetene respekteres for det saharawiske folk. Organisasjonens mål er at den saharawiske befolkningen skal få utøve sin legitime rett til selvbestemmelse, og delta i en folkeavstemning om landets fremtid, slik den er nedfelt i mer enn 100 FN-resolusjoner. 

Et stort problem for rettighetene til det saharawiske folk er et at marokkanske myndigheter i Vest-Sahara har utviklet et tett samarbeid med internasjonale selskaper i det ressurs-rike landet. Det internasjonale næringslivet gir uttrykk for legitimitet til Marokkos ulovlige nærvær i Vest-Sahara, og millioninntekter til lokale og sentrale myndigheter.  

Frigjøringsbevegelsen Front Polisario og saharawier i de okkuperte områdene krever at det internasjonale næringslivet holder seg ute av Vest-Sahara. Norske myndigheter har lyttet til disse kravene, og gjentar dem overfor norsk næringsliv. I 2007 ble frarådningen fra norsk UD skjerpet inn, og offentliggjort på UDs hjemmesider. 

Men den norske politikken stopper ikke norske rederier og fiskeriselskaper. I samarbeid med våre internasjonale partnere, bruker Støttekomiteen for Vest-Sahara mye tid på å undersøke hvilke norske selskaper som er involvert i Vest-Sahara. Norsk-eide og norsk-registrerte rederier bistår i marokkanernes folkerettsstridige fosfateksport, mens norske fiskeriselskaper sørger for bosetning for sannsynligvis flere tusen ulovlige settlere i det okkuperte området.  

Vår erfaring er at norske myndigheters frarådning - og motivene bak frarådningspolitikken - er svært lite kjent blant norske selskaper og relevante bransjeorganisasjoner. Mange av selskapene som vi oppdager i Vest-Sahara sier at de ikke visste de gjorde noe galt, samtidig som bransjeorganisasjoner har nektet å møte Støttekomiteen for Vest-Sahara. De anser problemstillingen og frarådningen for å være uviktig.

Et stort dilemma med den gjeldende frarådningspolitikken, er at den bare er tilgjengelig for de selskapene som aktivt kontakter UD for å høre om norsk politikk. Og dette gjør de svært sjelden uten betydelig press fra pressen eller fra selskapenes egne eiere.  

På denne bakgrunn, har Støttekomiteen for Vest-Sahara to innspill til stortingsmeldingen:

1) Vi ber med dette om at norske myndigheters frarådning mot Vest-Sahara-engasjementer tydelig presiseres i stortingsmeldingen.

2) Tatt i betraktning at norsk næringsliv er svært motvillige til å etterleve UDs frarådninger, og ikke innser de alvorlige konsekvensene av deres næringslivsengasjementer i okkuperte Vest-Sahara, utfordrer vi regjeringen til å etablere i stortingsmeldingen hvilket ansvar myndighetene kan påta seg for å gjøre frarådningen - og motivene bak frarådningen - kjent overfor involverte norske selskaper og bransjeorganisasjoner.  

Ronny Hansen
Leder, Støttekomiteen for Vest-Sahara
www.vest-sahara.no