Historisk arkiv

Jordbruk: Grunnlagsmaterialet til jordbruksforhandlingene er lagt fram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Budsjettnemnda for jordbruket har i dag avgitt grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger.

Jordbruk: Budsjettnemnda for jordbruket har i dag avgitt grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger.

Tallene viser en liten inntektsreduksjon fra 2007 til 2008, mens det for 2009 budsjetteres med en inntektsøkning i overkant av de 22.000 kroner pr årsverk avtalepartene la til grunn i fjor. Budsjettnemnda regner med en betydelig økning i driftskostnadene, spesielt i 2008, men også i 2009 knyttet til gjødsel og kraftfôr. Det er særlig betydelig rentefall som bidrar til økning i resultatmålet ”Vederlag til arbeid og egenkapital” i budsjettet for 2009.

Nye utfordringer
- Jeg har mottatt det omforente grunnlagsmaterialet fra Budsjettnemnda for jordbruket. Jeg ser at den tidligere høykonjunkturen, den internasjonale matkrisen og den påfølgende finans-/økonomikrisen skaper store variasjoner i regnskapstallene. Dette har gitt nye utfordringer når det gjelder å sikre jordbruket en god inntektsutvikling i tråd med intensjonene. Materialet vil bli lagt til grunn for utforming av statens tilbud, som vi etter planen skal legge fram 5. mai, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Det er avgitt tre innstillinger; Totalkalkylen for jordbruket, Referansebruksberegninger og Resultatkontroll. Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) er sekretariat for Budsjettnemnda.

    

 


Jordbruk: Store variasjoner i regnskapstallene gir nye utfordringer når det gjelder å sikre jordbruket en god inntektsutvikling. Foto: LMD
Jordbruk: - Store variasjoner i regnskapstallene gir nye utfordringer når det gjelder å sikre jordbruket en god inntektsutvikling, sier Lars Peder Brekk.
Foto: LMD

Avtalepartene bruker Totalkalkylens normaliserte regnskap for å måle jordbrukets inntektsutvikling i forhandlingene. Når det tas hensyn til verdien av jordbruksfradraget ved ligningen, er det beregnet en inntektsreduksjon på 2.600 kr/årsverk i regnskapsåret 2008 og en økning på 22.800 for budsjettåret 2009 (om lag 12½ prosent). Kostnader utenom renter øker med hhv. 9½ og 5¼ prosent i 2008 og 2009. For første gang på flere år regnes det med at produksjonsvolumet reduseres i 2009. Budsjettnemnda viser til at finans-/økonomikrisen gjør at usikkerheten i prognosene er større enn normalt.

Jordbrukets forhandlingsutvalg skal etter planen legge fram sitt krav tirsdag 28. april.

Jordbruk: Budsjettnemnda for jordbruket har i dag avgitt grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger.