Historisk arkiv

Endring av direktivet om kvotehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Et nytt forslag om endring av direktivet om handel med utslippskvoter for perioden etter 2012 inngår i Kommisjonens energi- og klimapakke. Målet med forslaget er å utvide og forbedre dagens kvotehandelssystem (ETS).


EUs system for handel med utslippskvoter for CO2 (Emission Trading Scheme- ETS) er et sentralt verktøy i arbeidet med å redusere klimagassutslippene med 20 prosent innen 2020, som EU-toppmøtet vedtok i mars 2007.

Dagens kvotehandelssystem ble lansert i 2005 som et ledd i å nå Kyoto-målsetningen om åtte prosent reduksjon i utslippene innen 2012. Om lag 40 prosent av EUs samlede CO2-utslipp er i dag omfattet av ETS.

Dagens system opphører imidlertid i 2012, og dessuten må innsatsen styrkes for å nå 2020-målsetningen. Det er bakgrunnen for det nye forslaget fra Kommisjonen.

Blant de mest sentrale elementene i forslaget er:
- De nasjonale Kyoto-målsetningene erstattes av et felles EU-mål om at EUs samlede industriutslipp i 2020 skal være 21 prosent under 2005-nivå.

- Nye sektorer som luftfart og aluminiumsindustrien tas med i systemet. Det samme gjelder to nye gasser. Til sammen skal nå omtrent halvparten av EUs utslipp dekkes av ETS. Landtransport, skipsfart, landbruk og skogsbruk er ikke foreslått inkludert i systemet.

- I sektorer som ikke omfattes av ETS setter Kommisjonen nasjonale grenser for reduksjon av utslipp fra for eksempel transport, bygg og landbruk. De rikeste landene blir pålagt kutt på opptil 20 prosent, mens de fattigste landene kan øke med opptil 20 prosent.

- Klimagasser som på grunn av fangst og lagring av CO2 (CCS) ikke slippes ut kan krediteres i ETS.

- Det forslås en stor økning i auksjonering av kvoter i stedet for gratiskvoter som i dag utgjør 90 prosent av EUs utslippskvoter.

- Dersom det blir en global klimaavtale kan medlemsland kjøpe opptil tre prosent avv de samlede utslippene i 2005 i tredjeland.