Historisk arkiv

EU befester sin stilling i klimakampen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

23. januar la Kommisjonen fram en omfattende energi- og klimapakke som befester EUs ambisjon om å være ledende i klimakampen. – Denne pakken representerer en anledning for Europa til å vise seg på sitt beste, sier Kommisjonens president Barroso.


- EU-forslaget viser at Europa vil lede an i internasjonal klimapolitikk, sier statsminister Jens Stoltenberg. Forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram i dag, viser at Norge og EU har mange felles mål og interesser i den internasjonale klimapolitikken. Dette forslaget gir et godt grunnlag for videre samarbeid, blant annet på viktige satsingsområder som kvotehandel, CO2-fangst og -lagring, og fornybar energi, sier Stoltenberg.

Energi- og klimapakken som ble lagt fram av Kommisjonen i Europaparlamentet 23. januar består av forslag til tre direktiver, en meddelelse, samt retningslinjer for statsstøtte for miljøprosjekter. Pakken er en oppfølging av de ambisiøse målsetningene som Kommisjonen presenterte i januar i fjor og som ble vedtatt av EU-landenes regjeringsledere i det Europeiske Råd i mars 2007.

Medlemslandene ble da enige om at klimautslippene skal kuttes med 20 prosent innen 2020 i forhold til 1990-nivå (30 prosent hvis de får støtte fra andre i-land med), i tillegg til 20 prosent energisparing og 20 prosent fornybar energi i energimiksen – alt innen 2020.

Hele fire kommissærer var med på å legge fram energi- og klimapakken. F.v. konkurransekommissær Neelie Kroes, miljøkommissær Stavros Dimas, Kommisjonens president José Manuel Barroso og energikommissær Andris Piebalgs. Foto: Kommisjonen  

Den nye pakken som nå er lagt fram viser hvordan EU har tenkt å nå sine målsetninger. Kommisjonens president, José Manuel Barroso, sier at tiltakene fullstendig tilbakeviser anklagene om at EU er langt unna og irrelevant for vanlige folks liv og daglige bekymringer:

- Europeere ønsker en visjon og en plan for handling. Visjonen ble lagt fram sist år med lederskap av det europeiske politiske fellesskapet. Det ble befestet under europeiske ledelse ved Bali-konferansen. Nå vil vi vise hvordan en moderne økonomi kan utformes for å møte utfordringen. Dette er bærekraftig utvikling i praksis, sa kommisjonspresidenten.

Direktivforslagene og meddelelsen skal nå behandles av Europaparlamentet og av medlemslandenes regjeringer i Rådet. Målsetningen er at det skal vedtas i første halvdel av 2009 og tre i kraft i 2010. Retningslinjene for statsstøtte vil tre i kraft i løpet av noen uker.

Pakken består av følgende deler som du finner mer informasjon om ved å klikke på lenkene:

• et direktiv om fornybar energi
• et direktiv om kvotehandelssystemet (ETS) for perioden 2013-2020
• en meddelelse om tidlig demonstrasjonsprosjekter for karbonfangst (CCS)
• et direktiv om lagring av CO2
• retningslinjer for statsstøtte til miljøprosjekter