Apartment block in Energy Class A

Stikkord: Stasjonær energi i bygg, energibruk, Stavanger

Stavanger has the biggest apartment block built from wood in all of Northern Europe. A so-called passive house, Egenes Park is situated in the middle of the city’s wooden house area and consists of a nursery school and 55 flats.

Stavanger has the biggest apartment block built from wood in all of Northern Europe. A so-called passive house, Egenes Park is situated in the middle of the city’s wooden house area and consists of a nursery school and 55 flats.

During Stavanger’s tenure as European Capital of Culture in 2008, «Norwegian Wood» was a major project. It aimed to develop the old wooden house tradition by realising exemplary building initiatives with innovative and environmentally friendly wooden architecture. By doing this, Norwegian Wood tried to pull the construction industry in a more sustainable direction.

All buildings realised under Norwegian Wood have been submitted to four quality criteria:

1)     Architecture – innovative use of wood

2)     Environmentally friendly use of materials

3)     Energy use

4)     Universal design

From Passive to Active Solutions

Initially, Norwegian Wood stressed the use of passive solutions, i.e. simple, robust and lasting solutions in the design and detail of the building. However, during the project the planning teams to a greater extent suggested active systems, including active heat pumps. All Norwegian Wood buildings meet standards for low energy use.

Continuing the Project

In association with Cities of the Future, Stavanger Municipality wants to evaluate Norwegian Wood in order to take the project further. This includes submitting selected Norwegian Wood building initiatives to Statsbygg’s climate accounting, as well as carrying through initiatives not yet realised.

Innovative and Climate Friendly Wood Architecture

The Egenes Park building has a relatively small and compact body, windows deliberately placed (closed northern façade and an open southern façade), moderate window surface area and windows with passive-house standard. The building is moderately or well insulated, and as the construction is mainly wooden with a good detailed level, thermal bridges are minimized and air leakage reduced.

The building has a central ventilation system for every entrance, with highly efficient heat recovery. Heating is provided by heat pumps supplied with a gas boiler as reserve source. The heat pump is located in the garage to exploit excess heat from cars.

 

Builder: Svein Aase
Architect: HLM arkitektur og plan AS, Onix
Landscape Architects: Riss Landskap AS
Main Entrepeneur: Tor Ravndal AS
Wood Producer: Moelven massivtre AS
Gross area: 13 700 square metres
Consultant: Multiconsult AS