Klima og miljø   |  Om Aust-Agder   |  Politikk   |  Opplæring   |  Regional utvikling   |  Folkehelse   |  Organisasjon   |  Kontakt oss
Skrevet av: Lisbeth Messel Madshaven, 09. desember 2008 13:15
Sist oppdatert av: Hilde Skjulestad, 16. desember 2008 17:01

1. FORSLAG TIL VEDTAK

Fylkesrådmannen fremmer slikt forslag til vedtak:

1. Aust-Agder fylkeskommune støtter forslag om forsterket opplæring i norsk eller samisk og matematikk på 1. til 4. årstrinn i grunnskolen.

2. Aust-Agder fylkeskommune har ingen merknader til forslag om organisering av elevene i klasser eller basisgrupper som skal ivareta deres behov for sosial tilhørighet.

3. Aust-Agder fylkeskommune er enig i at det bør utarbeides en årlig rapport om tilstanden innenfor grunnopplæringen. En er imidlertid ikke enig i at det lovfestes en plikt til å utarbeide slik rapport. Det bør være kommunestyre/fylkesting som avgjør hvilke rapporter som rådmannen skal utarbeide.

4. Aust-Agder fylkeskommune støtter forslaget om at minoritetsspråklige elever får rett til utvidet opplæring med inntil to år, dersom de har behov for dette. En støtter imidlertid ikke forslaget om at vedtak om utvidet rett forutsetter sakkyndig vurdering fra PPT. Vedtak om utvidet rett bør kunne fattes av fylkeskommunen på bakgrunn av anbefaling fra rektor i videregående skole. Fylkeskommunen eller eleven kan imidlertid be om en sakkyndig vurdering fra PPT.

5. Aust-Agder fylkeskommune er ikke enig i at tidligere lovendring om ekstra språkopplæring og forslag til lovendring om rett til utvidet opplæring for minoritetsspråklige, ikke får økonomiske konsekvenser for fylkeskommunen. Det forutsettes derfor at fylkeskommunen får dekket de faktiske kostnadene av lovendringene.

6. Aust-Agder fylkeskommune har ingen merknader til forslaget om å presisere plikten til foreldresamarbeid i grunnopplæringen.

7. Aust-Agder fylkeskommune støtter forslaget om å utvide timetallet på barnetrinnet i grunnskolen ved å innføre to uketimer til fysisk aktivitet (utenom kroppsøvingsfaget).

8. Aust-Agder fylkeskommune er enig med departementets vurdering i høringsnotatet om at egne skoler for funksjonshemmede ikke harmonerer med målsettingen om god integrering. Aust-Agder fylkeskommune støtter derfor departementets vurdering om at det er ønskelig med en sterk satsing på den offentlige skolen og at inkluderende opplæring skal være hovedregelen.

9. Aust-Agder fylkeskommune støtter følgende forslag til endringer i privatskoleloven vedrørende private skoler for funksjonshemmede:

a. Innføring av hjemmel til etter søknad å gi dispensasjon til å kreve skolepenger
b. Innføring av hjemmel til å gi forskrift om tilskuddsordningen for de særskilte skolene for funksjonshemmede. Hjemmelen til å godkjenne nye skoler bortfaller.

10. Aust-Agder fylkeskommune anbefaler følgende endringer i privatskoleloven/forskrift til privatskoleloven vedrørende private videregående skoler for funksjonshemmede:

a. Det skal foreligge uttalelse fra PPT i hjemkommunen/fylkeskommunen før det fattes vedtak om inntak av barn/unge som har rett til grunnskole/videregående opplæring.
b. PPT skal gi uttalelse om elevens vansker og eventuelt behov for spesialundervisning.

11. Aust-Agder fylkeskommune har ingen merknader til forslag om å endre bestemmelsene om skolepenger for private videregående skoler i kombinasjon med toppidrett.

.......................

Behandling i fylkesutvalget - 16.12.2008:

Oddvar Skaiaa fremmet følgende forslag:

 

”Pkt. 8:

Første setning strykes.  Ordet derfor i 2.setning strykes.

 

Pkt. 9:

Siste setning til pkt. b strykes.”

 

Eyolf Bakke fremmet følgende forslag til nytt pkt. 10:

 

”Aust-Agder fylkeskommune ønsker videreføring av hjemmelen for godkjenning av nye skoler.”

 

Votering:

 

Fylkesrådmannens tilrådning til pkt. 1-7 og pkt. 10 og 11 ble enstemmig vedtatt.

Ved alternativ votering mellom fylkesrådmannens tilrådning og Skaiaas forslag til pkt. 8,  ble Skaiaas forslag til pkt. 8 ble enstemmig vedtatt.

Fylkesrådmannens tilrådning til pkt. 9 a. ble enstemmig vedtatt.

Ved alternativ votering mellom fylkesrådmannens tilrådning og Skaiaas forslag til pkt. 9 b. ble Skaiaas forslag vedtatt med 7 mot 2 stemmer.

Bakkes forslag til nytt pkt. 10 ble vedtatt med 7 mot 2 stemmer.

Fylkesrådmannens tilrådning til punktene 10 og 11 ble dermed vedtatt som punkt 11 og 12.

 

Dermed var følgende vedtatt:

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune støtter forslag om forsterket opplæring i norsk eller samisk og matematikk på 1. til 4. årstrinn i grunnskolen.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune har ingen merknader til forslag om organisering av elevene i klasser eller basisgrupper som skal ivareta deres behov for sosial tilhørighet.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune er enig i at det bør utarbeides en årlig rapport om tilstanden innenfor grunnopplæringen. En er imidlertid ikke enig i at det lovfestes en plikt til å utarbeide slik rapport. Det bør være kommunestyre/fylkesting som avgjør hvilke rapporter som rådmannen skal utarbeide.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune støtter forslaget om at minoritetsspråklige elever får rett til utvidet opplæring med inntil to år, dersom de har behov for dette. En støtter imidlertid ikke forslaget om at vedtak om utvidet rett forutsetter sakkyndig vurdering fra PPT. Vedtak om utvidet rett bør kunne fattes av fylkeskommunen på bakgrunn av anbefaling fra rektor i videregående skole. Fylkeskommunen eller eleven kan imidlertid be om en sakkyndig vurdering fra PPT.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune er ikke enig i at tidligere lovendring om ekstra språkopplæring og forslag til lovendring om rett til utvidet opplæring for minoritetsspråklige, ikke får økonomiske konsekvenser for fylkeskommunen. Det forutsettes derfor at fylkeskommunen får dekket de faktiske kostnadene av lovendringene.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune har ingen merknader til forslaget om å presisere plikten til foreldresamarbeid i grunnopplæringen.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune støtter forslaget om å utvide timetallet på barnetrinnet i grunnskolen ved å innføre to uketimer til fysisk aktivitet (utenom kroppsøvingsfaget).

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune støtter departementets vurdering om at det er ønskelig med en sterk satsing på den offentlige skolen og at inkluderende opplæring skal være hovedregelen.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune støtter følgende forslag til endringer i privatskoleloven vedrørende private skoler for funksjonshemmede:

 

Innføring av hjemmel til etter søknad å gi dispensasjon til å kreve skolepenger.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune ønsker videreføring av hjemmelen for godkjenning av nye skoler.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune anbefaler følgende endringer i privatskoleloven/forskrift til privatskoleloven vedrørende private videregående skoler for funksjonshemmede:

 

a.      Det skal foreligge uttalelse fra PPT i hjemkommunen/fylkeskommunen før det fattes vedtak om inntak av barn/unge som har rett til grunnskole/videregående opplæring.

b.      PPT skal gi uttalelse om elevens vansker og eventuelt behov for spesialundervisning.

 

  1. Aust-Agder fylkeskommune har ingen merknader til forslag om å endre bestemmelsene om skolepenger for private videregående skoler i kombinasjon med toppidrett.

Fu-sak 160-08 Fu-sak 160-08
(filstørrelse: 44,2 KB)



 
Ønsker du å kontakte fylkeskommunen?
Sentralbord: 37 01 73 00, Fax: 37 01 73 03
Epost:
Besøksadresse: Ragnvald Blakstadsvei 1, Arendal
Postadresse: Aust-Agder Fylkeskommune, Serviceboks 606, 4809 Arendal
Har du spørsmål eller kommentarer til internettsidene?
Kontakt Nina Høst,