Historisk arkiv

Grundtvig-programmet feirer tiårsjubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Grundtvig - EUs program for voksnes læring - feirer i disse dager sitt tiårsjubileum. Norge deltar i Grundtvig-programmet gjennom EØS-avtalen.

Grundtvig-programmet hjelper voksne med å øke sin kompetanse og bli bedre rustet for arbeidsmarkedet, blant annet gjennom økonomisk støtte til kurs, utvekslinger og pedagogisk og faglig prosjektsamarbeid. Ifølge Europakommisjonen er denne støtten mer relevant nå enn noensinne, med tanke på særlig vanskelige tider på arbeidsmarkedet etter finanskrisen.

Grundtvig-programmet er ett av EUs fire sektorprogram under det overordnede Programmet for livslang læring.  De andre sektorprogrammene er; Comenius-programmet for barnehage, grunnskole og videregående skole, Erasmus-programmet for høyere utdanning og Leonardo da Vinci-programmet for profesjons- og yrkesutdanning.

Norge med fra starten
Norge har deltatt i Grundtvig-programmet fra starten, og har hatt mange gode og spennende prosjekter. I alt deltar 31 land i programmet, henholdsvis EUs 27 medlemsland, EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein samt kandidatlandet Tyrkia. Programmet kan i kommende år også bli åpnet for andre land.

I løpet av de ti siste årene har EU investert 370 millioner euro i voksenopplæringssektoren gjennom Grundtvig-programmet, og bevilget stipender som har kommet 500 000 deltakere fra 17 000 organisasjoner til gode. Mange har dermed gjennom Grundtvig-programmet fått erfaring med å jobbe med tilsvarende organisasjoner i andre EU-land.

Grundtvig-programmet henvender seg til voksne som forlot skolen med få eller ingen kvalifikasjoner. Programmet vil gi en ny sjanse til de som har gått glipp av muligheter til utdanning tidligere i livet. Hovedmålsettingene til programmet er å fremme samarbeid mellom institusjoner som arbeider med voksnes læring, støtte opplæring til de som jobber på feltet samt å støtte produktutvikling som sektoren kan dra nytte av. Grundtvig-programmet hjelper både voksne som kun har grunnskoleutdanning, og tilrettelegger for lærere og utdanningssektoren, samt frivillige organisasjoner.

- Dette er en svært viktig del av Europakommisjonens strategi for livslang læring, og inngår også i vårt flaggskipsinitiativ, Youth On the Move og Europa 2020-målene for intelligent bærekraftig og inklusiv vekst, uttalte utdanningskommissær Androulla Vassiliou på en pressekonferanse.

Oppkalt etter forkjemper for livslang læring 
Grundtvig-programmet er oppkalt etter den danske filosofen og teologen Nikolaj Grundtvig (1783-1872). Han anses for å være far til folkehøgskolebevegelsen, som oppstod i Danmark på midten av 1800-tallet, og bredte seg til resten av Norden og flere andre land. Grundtvig var en ivrig forkjemper for at voksne skulle utdannes slik at de kunne tjene samfunnet. Han mente at undervisningen i klasserommet hadde visse begrensninger, og at livslang læring var nøkkelen.

Informasjon og veiledning til norske søkere og interessenter gis av det norske programkontoret for Grundtvig-programmet, Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU).