Historisk arkiv

Norsk innspill til et ressurseffektivt Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge støtter opp om EUs ambisjoner om ressurseffektiv økonomi i Europa. Det påpeker miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i et brev til miljøkommissær Janez Potočnik. Brevet er et innspill til EUs offentlige høring om etableringen av et veikart mot et ressurseffektivt Europa.

Klare markedssignaler
Veien mot en ressurseffektiv økonomi bør legge vekt på økonomiske instrumenter. For å sikre økt vekst uten å belaste miljøet ytterligere, må man etablere klare markedsinitiativ som rettes direkte mot produktene eller aktiviteten som skader miljøet, skriver Solheim i brevet.  Han trekker frem miljøskatter og handel med utslipsskvoter som eksempler på slike initiativ.  

Innovasjon og ny teknologi er avgjørende for å kunne stimulere til nyvinning og jobbvekst samtidig som man skaper en grønn økonomi. Dette bør derfor være viktige komponenter i et veikart mot et ressurseffektivt Europa uttrykker Solheim i brevet til miljøkommissæren.  

Høye standarder
Europakommisjonen er på rett vei ved å skissere et gjenvinningssamfunn, sier Solheim videre.  Dersom man etablerer høye internasjonale standarder for avfall og kjemikalier, bidrar man til en miljøvennlig og ressurseffektiv produksjon også utenfor EU/EØS-området.

Energieffektivisering er også viktig for ressurseffektivisering. Han viser til at Norge har 25 prosent av vannkraftproduksjonen i Europa, og med blant annet modernisering av eksisterende vannkraftverk vil man kunne øke kraftproduksjonen.       

Verdien av økosystemene
Den økonomiske verdien av økosystemtjenesten bør få en viktig plass i veikartet, fortsetter Solheim og understreker verdien av rapporten om økonomi satt i sammenheng med økosystem og naturmangfold kalt TEEB som er finansiert av blant annet Norge og Europakommisjonen. Rapporten bidrar med nye instrumenter for å sette økonomisk politikk og miljøpolitikk i sammenheng.   

Det norske innspillet til EUs veikart for et ressurseffektivt Europa kan du lese her.