Historisk arkiv

Kirkerud gård, Nittedal.

Tale: Lansering nasjonal strategi Inn på tunet (IPT) og ny logo/godkjenningsordning for IPT

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Takk for at vi fikk komme hit til Kirkerud gård i Nittedal. Jeg har hørt mange lovord om hvordan kommunen benytter seg av tilbudet fra Inn på tunet-leverandører. Det er ekstra spennende å få se hvordan dette skjer.

Gården egner seg for et mangfold av aktiviteter, som kan gi brukerne positiv stimulans og gode opplevelser. Mange som trenger litt ekstra hjelp og trygge rammer fra samfunnet, har stor glede og nytte av å få være med i hverdagslivet på gården – innen trygge og kvalifiserte rammer.

Inn på tunet er landbrukets tilbud av velferdstjenester til det øvrige samfunnet.

Etter hvert har mange innen landbruket sett at de har muligheter for å tilby tjenester gjennom Inn på tunet.

Tilbudet er blitt såpass stort og omfattende at det en glede både å lansere en egen nasjonal strategi og en egen logo og godkjenningsordning for Inn på tunet. Dette er en naturlig oppfølging av regjeringens satsing på bygdenæringer og en positiv omdømmebygging for landbruket. 64 kommuner deltar i Inn på tunet-løftet, og vi opplever stor interesse for tilbudene.

Mer enn 1100 gårder presenterer tilbud til en rekke sektorer:

  • Barn som har nytte av og behov for spesielle tilpassinger i skolen, kan få det her
  • Kriminalomsorg
  • Rusomsorg, psykiatri og eldreomsorg.

Det er større og endrede utfordringer i helse- og omsorgssektoren. Omsorgsplan 2015 i regi av Helse- og omsorgdepartementet og Samhandlingsreformen viser et økende behov for omsorgstilbud.

Det er behov for nye og alternative opplæringsarenaer. Det er viktig å få flere ut i arbeid blant dem som står utenfor arbeidslivet.

Inn på tunet kan bidra til å løse slike utfordringer. Vi jobber for å synliggjøre dette!

Strategien har som mål:
Å utvikle kvalitetssikrede og samfunnsnyttige velferdstjenester med gården som arena

Jeg har sjøl besøkt flere IPT-gårder. Det er like artig og interessant hver gang. Å møte fornøyde brukere, høre historier om mennesker som har fått et nytt liv gjennom Inn på tunet er en sann glede. 

Landbruket har med Inn på tunet et fantastisk tilbud til storsamfunnet: 

  • tilbud i nærheten av der folk bor
  • naturlige omgivelser
  • frisk luft og fysisk aktivitet
  • aktiviteter og arbeid som gir mening og mestring
  • sosialisering og fellesskap gjennom arbeidsoppgaver og opplevelser

På gården ser man sammenhenger. Mellom årstider, mellom maskiner, arbeid og produksjon, mellom innsats og resultat, mellom liv og død – og ikke minst får flere se hvordan maten blir til.

Det er et stort øyeblikk – både for store og små - når kalven eller grisungen fødes – eller kyllingen hakker seg gjennom skallet og dukker opp pjuskete og rar og titter ut på den nye verden. 

Å fiske i elva etter å ha spadd fram meitet sjøl, å se vedhaugen vokse etter å ha slitt med øksa noen timer, å lære fuglene i skogen å kjenne, er spesielle opplevelser for dem som ikke har vært nær på naturen!

Tilsynelatende små og hverdagslige hendelser kan bli verdifulle og gode opplevelser for de mange i samfunnet som ikke har denne daglige kontakten med natur og landbruk. Derfor viser også forskningen at det kan ligge mye god terapi i kontakt med dyr og å drive med husdyrstell, hagebruk eller andre konkrete arbeidsoppgaver som har med livet på gården og naturen å gjøre.

Logo/godkjenningsordning:

Inn på tunet-logo

Tjenestene tilbudt gjennom Inn på tunet, skal være kvalitetssikret og dokumenterbare. Derfor innføres en egen godkjenningsordning fra 2012. Alle gårder som vil betegne seg som Inn på tunet-gårder må gjennomgå en godkjenning basert på kvalitetssystemet for IPT. Ordningen driftes av Matmerk.

Og for å gjøre tilbudet enda mer synlig, har vi fått utviklet en symbolriktig logo. Logoen tar utgangspunkt i tuntreet og verdier som omsorg og trivsel.

Vi er selvfølgelig også opptatt av å synliggjøre og markedsføre IPT – og da er en synlig og symbolriktig logo viktig. En ny logo for Inn på tunet har tatt utgangspunkt i tuntreet. Dette skal gjøre IPT enda mer gjenkjennelig for omverden – og bidra til å markedsføre tilbudene på en profesjonell måte. 

Jeg har stor tro på Inn på tunet som et supplerende tilbud til dagens velferdstjenester. Og jeg ser fram til videre samarbeid med de andre departementene og kommunene om utvikling av tjenestene – både i kvalitet, omfang og bredde.

Jeg ønsker alle samarbeidspartnere velkommen Inn på tunet!!!