Historisk arkiv

Nytt rammeprogram for forskning og innovasjon lagt frem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs nye rammeprogram for forskning og innovasjon for perioden 2014-2020 kalt Horizon 2020 vil være en av de absolutt viktigste sakene på forskningsagendaen i årene fremover. I forslaget som Europakommisjonen la frem 30. november er marin og maritim forskning styrket etter blant annet norske innspill.

Forslaget går nå til behandling i Rådet og Europaparlamentet. Det vil pågå diskusjoner og forhandlinger i hele 2012,trolig også godt inn i 2013.

- De mest substansielle endringsønskene vil trolig komme på bordet allerede det neste halvåret. Forslaget synes i utgangspunktet å være godt i tråd med rådende forskningspolitiske prioriteringer i Norge, sier forskningsråd Erik Yssen ved EU-delegasjonen.

Horizon 2020 skal etterfølge det syvende rammeprogrammet for forskning som Norge deltar i gjennom EØS-avtalen, men tar opp i seg nye innovasjonsrettede virkemidler. Budsjettforslaget for Horizon 2020 er på 80 milliarder euro. Når forslaget fra Kommisjonen er endelig vedtatt i EU, vil Regjeringen måtte legge frem en egen proposisjon om norsk deltagelse i Horizon 2020 for Stortinget. 

Strukturelle endringer
Kommisjonen foreslår å forenkle det neste rammeprogrammet slik at all finansiering og alle virkemidler innen forskning og innovasjon i EU samles i ett og samme program. Det nye programmet vil baseres på det syvende rammeprogrammet for forskning og teknologisk utvikling, innovasjonstiltak i rammeprogrammet for innovasjon og konkurranseevne (CIP) og Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi (EIT). Disse vil bli samlet under en og samme paraply. Norge deltar i alle disse aktivitetene.

- Horizon 2020 skal gjøre mer enn å finansiere forsknings- og innovasjonsprosjekter. Det vil være et viktig instrument for å stimulere til økt forskningssamarbeid mellom EUs medlemsland og assosierte land som Norge også utenfor rammeprogrammet. Dette er en videreføring av en forsterket innsats for å utvikle et europeisk forskningsområde i Europa, sier Yssen.

Det europeiske forskningsområdet ”European Research Area” skal bidra til en bedre og mer effektiv utnyttelse av ressursene til forskning i Europa og til bedre rammebetingelser for forskning i et slags ”indre marked for forskning”. Et veikart for ferdigstillelse av dette området i 2014 skal legges frem av Kommisjonen i 2012. I høst har det vært konsultasjoner om nytt rammeverk for forskningsområdet der også Norge har gitt et innspill.  

Bidra til vekst
Horizon 2020 skal ifølge forslaget ha tre hovedprioriteringer: fremragende og verdensledende forskning, industrielt lederskap og store samfunnsutfordringer. Kommisjonen foreslår blant annet å doble bevilgningene til Det europeiske forskningsrådet som gir stipender til fri forskning ved forskningsfronten.

Forskning, kunnskapsutvikling og innovasjon står helt sentralt for å kunne møte de store samfunnsutfordringene slik som klimaendring, en aldrende befolkning og utvikling av et mer ressurseffektivt samfunn. Gjennom investeringer og tiltak i Horizon 2020 har Kommisjonen som mål å sikre både kunnskapsutvikling, vekst og velferd i Europa.

Kommisjonen har etablert i alt seks samfunnsutfordringer som rammer for finansiering i Horizon 2020. Blant disse er også marin og maritim forskning, som blant annet Norge og det norske programinitiativet JPI Oceans har vært pådrivere for. Norge samarbeider med særlig Spania og Belgia om JPI Oceans som et stort europeisk fellesprogram om havet.   

- Forslaget skal bidra til at målene i Europa 2020-strategien om en smartere, grønnere og mer inkluderende vekst nås gjennom nødvendig kunnskaps- og innovasjonsutvikling. Her har satsinger knyttet til de store samfunnsutfordringene og næringsutvikling en viktig rolle, sier Yssen.

Dersom du ønsker å lese mer om Horizon 2020 og andre aktuelle saker på forskningsagendaen i EU kan du lese Erik Yssens rapport om forslaget her (pdf).