Historisk arkiv

På danskenes formannskapsagenda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Å komme ut av gjeldskrisen og sikre økonomisk vekst vil stå sentralt under Danmarks EU-formannskap våren 2012. Grønn vekst, energi og klima, forhandlinger om EUs langtidsbudsjett for perioden 2014 til 2020 og Schengen og asyl vil også bli viktige saker på agendaen under formannskapet.

Danmark har ennå ikke presentert sine offisielle prioriteringer for EU-formannskapet som landet overtar fra Polen 1. januar 2012. På et frokostmøte i regi av European Policy Centre (EPC) i Brussel 23. november delte Danmarks EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen sine analyser av hva som vil stå sentralt under det danske formannskap. Han presenterte de sentrale temaene på agendaen for det neste halvåret under fem overskrifter.

Komme ut av eurokrisen
Eurokrisen står for tiden øverst på EUs agenda og det vil den også gjøre for det danske formannskapet selv om Danmark som land utenfor eurosonen ikke kan ta hovedansvaret her. Ambassadøren understreket at formannskapet vil jobbe for økt økonomisk styring og for fremdrift, og implementering av forslag og regelverk innen finansielle tjenester.

Ny agenda for grønn vekst
Vekst er hva danskene gjerne skulle hatt øverst på listen, understreket ambassadøren og la til at det også i krisetider er viktig å se fremover for å sikre fremtidig vekst. For danskene er også den grønne dimensjonen av vekstagendaen særlig viktig. Under det danske formannskapet vil 20-årsdagen til det indre marked markeres. Moderniseringen av det indre marked, med særlig fokus på fullføring av det digitale indre marked, vil stå sentralt.

Danmark vil jobbe for å få gjennom så mange som mulig av Kommisjonens 12 forslag for relansering av det indre marked. Her nevnte Tranholm-Mikkelsen blant anne risikovillig kapital, offentlige anskaffelser, utstasjonering av arbeidstakere, gjesting i mobilnett (roaming), infrastruktur og et europeisk patent (dersom polakkene ikke får dette gjennom før 1. januar) som sentrale saker. Ambassadøren trakk også frem behovet for å stimulere til handel med land utenfor Europa.

Klima, energi og miljø er viktige temaer for det danske formannskapet. Ambassadøren trakk særlig frem implementering av energieffektiviseringsdirektivet, energiveikartet frem mot 2050 og forberedelsene til Rio 20+-konferansen om bærekraftig utvikling i juni 2012.

Forhandlinger om EUs langtidsbudsjett 2014-2020
Forhandlinger om EUs langtidsbudsjett 2014-2020 vil ifølge ambassadøren være det største enkeltelementet under Danmarks EU-formannskap. Det ventes ingen endelig konklusjon i løpet av formannskapsperioden, men de håper i løpet av våren å ha gjort fremskritt slik at man kan gå inn i de siste forhandlingsrundene under det kypriotiske formannskapet høsten 2012. I tilknytning til budsjettet ligger det mer enn 80 lovforslag på bordet som det skal forhandles om. Danmark håper å komme langt med forhandlingene innen blant annet landbruk, samhørighetspolitikken og forskning,  men dette kan ikke ferdigforhandles før det er enighet om budsjettet.

Justis og innenriks – Schengen og asyl
Kommisjonens forslag om midlertidig gjeninnføring av grensekontroll i Schengen-området, revisjon av Dublin-regelverket for behandling av asylsøknader samt mottaksforhold og prosedyreregelverk vil stå på dagsorden det neste halve året. Danskene ønsker også å bidra til fremgang på områder innen straffe- og sivilrettslig samarbeid, europeisk arrestordre og passasjerdata innen lufttransport (PNR).

Internasjonale spørsmål
Tranholm-Mikkelsen understreket at høyrepresentant Catherine Ashton og rådspresident Herman Van Rompuy her spiller en sentral rolle, og at formannskapet derfor ikke hadde noen spesielle prioriteringer på utenriksområdet, foruten å støtte EUs utenrikstjeneste. Det er viktig å bygge en effektiv utenrikstjeneste, sa ambassadøren. Handel er viktig for vekst, og her håpet Tranholm-Mikkelsen å konkludere en dyp og omfattende frihandelsavtale med India og åpne forhandlinger med Japan.

På utvidelsesområdet forventer Danmark at de fleste forhandlingskapitlene med Island vil være åpnet innen slutten av det danske formannskapet, men at fiskeri vil by på problemer etter hvert som forhandlingene kommer så langt.

- Vil ikke bidra til splittelse
Den danske EU-ambassadøren understreket at formannskapet representerer de 27 landene i EU. Selv om Danmark ikke er en del av eurosonen ønsker de ikke å bidra til en splittelse mellom de 17 eurolandene og de 10 som står utenfor eurosamarbeidet, og vil derfor ikke tenke eller agere som ti. Tranholm-Mikkelsen kunne også opplyse at han mer eller mindre har doblet staben på den danske EU-representasjonen i Brussel i forbindelse med formannskapet og at representasjonen nå teller i underkant av 160 personer.

Dette vil være nettsiden til det danske formannskapet: http://www.eu2012.dk/. Siden vil lanseres i forbindelse med at Danmark overtar formannskapet i begynnelsen av 2012.