Historisk arkiv

Europaparlamentet fornøyd med forenklet borgerinitiativ

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I fremtiden vil Kommisjonen måtte vurdere å legge frem forslag til nytt lovverk dersom minst en million EU-borgere ber om det. Etter behandlingen i Europaparlamentet har prosedyrene for å gjennomføre et såkalt borgerinitiativ blitt enklere enn i det opprinnelige forslaget.

En av hovedsakene for Europaparlamentet under den siste plenumssamlingen i Strasbourg i 2010 var godkjenning av det såkalte borgerinitiatvet (Citizens’ Initiativ) som skal bringe EUs politiske arbeid nærmere innbyggerne. I fremtiden vil Kommisjonen måtte vurdere å legge frem forslag til nytt lovverk dersom minst en million EU-borgere ber om dette. Dette er og har vært en viktig sak for Europaparlamentet, og debatten og avstemmingen viste at parlamentarikere fra alle de politiske gruppene er svært fornøyd med initiativet og de forenklingene de har fått på plass. 628 av de 667 parlamentarikerne som var tilstede stemte for det fremforhandlede forslaget. Kun 15 stemte i mot, mens 24 avsto fra å stemme.

Forenklede prosedyrer
Borgerinitiativet er en nyvinning med Lisboa-traktaten. Ifølge traktaten kan minst én million borgere i et betydelig antall medlemsland komme med forslag som Kommisjonen må vurdere. I mars i år la Kommisjonen frem sitt forslag til praktiske kriterier for iverksettelse av det nye tiltaket. Etter behandlingen i Europaparlamentet blir det nå betydelige forenklinger i forhold til Kommisjonens forslag.

Parlamentets hovedmålsetting har vært å gjøre prosedyrene for å gjennomføre et borgerinitiativ så enkle og brukervennlige som mulig. I debatten i Europaparlamentet ble det understreket at to tredeler av teksten i det opprinnelige forslaget fra Kommisjonen er endret. De viktigste forenklingene dreier seg om at:

· det ikke skal kreves 300 000 underskrifter, som opprinnelig foreslått, for at Kommisjonen skal foreta en vurdering av om borgerinitiativet faller innenfor Kommisjonens myndighetsområde. I stedet må en gruppe på minst syv personer fra minst syv medlemsland gå sammen i en såkalt borgerkomité før registrering av initiativet.

· det må samles underskrifter i minst en firedel av medlemslandene (i dag syv land), ikke en tredel som tidligere foreslått. Underskriftene skal kontrolleres i medlemslandene.

· oppfølgingen av innkomne og godkjente borgerinitiativ ivaretas blant annet med en offentlig høring i Europaparlamentet organisert av Kommisjonen med relevante representanter til stede

· Kommisjonen vil også tilby brukerne en guide, sette opp et kontaktpunkt samt tilby software for innsamling av underskrifter via nett

· Kommisjonen må gi en tilbakemelding på innkomne forslag innen tre, ikke fire, måneder.

- Deltakende demokrati
Plenumsdebatten i Strasbourg onsdag 15. desember bar preg av stor entusiasme fra alle parter på vegne av Europas innbyggere. Alle var glade for at dette nå ser ut til å falle på plass ett år etter at Lisboa-traktaten trådte i kraft 1. desember 2009. Det ble understreket hvilken unik mulighet dette er for deltakende demokrati, og at borgerinitiativet er det første slike initiativet i verden. EUs innbyggere vil nå ha de samme mulighetene til å ta politiske initiativ som parlamentet og Rådet har i dag, uttalte saksordfører Alain Lamassoure (EPP).

Etter at Kommisjonen har gjort en første vurdering av et innkommet forslaget, må en million underskrifter samles inn på papir eller via nett innen 12 måneder. Man trenger et minimum av underskrifter fra hvert av landene. Det er opp til hvert enkelt medlemsland å godkjenne underskriftene. Medlemslandene vil også bestemme hvor mye personlig informasjon som må følge med en underskrift. Parlamentarikerne understreket at man er positive til at flere medlemsland har signalisert at de vil kreve mindre informasjon enn det som ble anslått i det opprinnelige forslaget.

Innsigelser fra enkeltparlamentarikene var blant annet at man gjerne hadde sett at alle som bor i medlemslandene skal kunne bidra med underskrift, ikke bare EU-borgerne, samt at aldersgrensen var satt til 16 år. Man er blitt enige om at aldersgrensen skal være den samme som landet har for å stemme ved valg til Europaparlamentet.

Rådet ga sin tilslutning til forslaget 14. desember, men det gjenstår fortsatt et formelt rådsvedtak om borgerinitiativet. Det er ventet at dette vil skje i løpet de nærmeste ukene. Medlemslandene har så et år på seg til å implementere de nye reglene i nasjonal lovgivning, så de første borgerinitiativene vil først kunne bli lansert i begynnelsen av 2012.