Historisk arkiv

Hvordan utvikle en god felles asylpolitikk?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Dette spørsmålet står i sentrum for den uformelle ministerkonferansen ”Kvalitet og effektivitet i asylprosessen” i Brussel 13. – 14. september. Statssekretær Pål Lønseth fra Justisdepartementet deltar fra Norge.

Konferansen samler representanter fra EUs institusjoner og medlemsland, assosierte land, som Norge, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og sivilsamfunnet. Målet er å komme frem til gode ordninger som kan forbedre kvaliteten og effektiviteten i landenes asylpolitikk

Norsk deltakelse
Fra Norge deltar statssekretær Pål Lønseth, ekspedisjonssjef Thor Arne Aass fra Justisdepartementet og migrasjonsråd Magne Holter ved EU-delegasjonen.

- EU legger for tiden stor vekt på å styrke regelverket på asylområdet. Dette skjer gjennom å reformere eksisterende rettsakter knyttet til mottak av asylsøkere, kriterier for asylstatus og fordelingen av ansvaret for å behandle asylsøknader, forteller migrasjonsråd Magne Holter ved EU-delegasjonen.

Likevel er det klart at lovgivning ikke er tilstrekkelig for å utvikle en god felles asylpolitikk, ifølge Holter.

- Man må supplere med praktisk samarbeid. Dette er målet for den vedtatte etableringen av et europeisk støttekontor for asyl, og det er også målet for denne konferansen. Tanken er at gode ordninger i enkeltland systematisk skal kunne overføres til andre medlemsland.  For Norge er det i tiden framover en prioritert oppgave å bli tilknyttet dette støttekontoret. Norge har mye å bidra med, avslutter Holter.

Belgisk initiativ
Konferansen arrangeres av det belgiske formannskapet, som tok over det roterende EU-formannskapet etter Spania 1. juli. Hvert formannskap setter blant annet fokus på noen utvalgte saker. Belgia satte asylpolitikk på agendaen da de i juli lanserte en debatt om hvordan EU best kan nå målet om et felles europeisk asylsystem innen 2012.

På agendaen for konferansen står tre sentrale tema: Asylsøkere med spesielle behov, beslutningsprosessen for asylsøknader og solidaritet. Tirsdag skal det arrangeres en såkalt markedsplass for god asylpolitikk, der myndigheter og representanter fra sivilsamfunnet kan presentere, utveksle og diskutere eksempler på kvalitet og effektivitet i asylprosessen.

Asylpolitikk i EU-systemet
Målet om et felles europeisk asylsystem ble først lansert i 1999, da stats- og regjeringssjefene i EU fremmet ønsket om et felles europeisk asylsystem. Siden da har asyl blitt betraktet som en felles europeisk utfordring der viktige avgjørelser bør tas på EU-nivå. Da Sverige hadde formannskapet i 2009, ble et felles europeisk asylsystem innen 2012 et uttalt mål gjennom Stockholmprogrammet, som ble vedtatt av det europeiske råd i november 2009. I februar i år kom arbeidet et steg nærmere målet da justis- og innenriksministrene i EU vedtok en felles holdning til et europeisk støttekontor for asyl. Kontoret skal videreutvikle det felles europeiske asylsystemet gjennom styrket praktisk samarbeid, og det åpnes det opp for at assosierte land, som Norge, kan delta som observatører i arbeidet.