Historisk arkiv

Bred enighet om bevaring av reisefrihet i Schengen-området

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Torsdag 12. mai møttes EUs justis- og innenriksministre i Brussel for å diskutere migrasjonsutfordringen knyttet til situasjonen i Nord-Afrika og utfordringer for Schengen-systemet. – Det var bred enighet om at Schengen er og har vært en suksess, og alle var opptatt av å ta vare på prinsippet om reisefrihet i Schengen-området, sier statssekretær Terje Moland Pedersen, som deltok på møtet.

Hovedtema for møtet var Kommisjonens forslag om ulike tiltak for å håndtere migrasjonsutfordringen knyttet til situasjonen i Nord-Afrika. Mer enn 35 000 migranter og flyktninger har ankommet EU de siste månedene, flertallet har kommet til Malta og Italia. Statssekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen deltok på møtet i kraft av at Norge er del av Schengen-området. I tillegg til det ekstraordinære rådsmøtet for justis- og innenriksministrene, deltok Moland Pedersen også på en ministerkonferanse arrangert av Kommisjonen der tema var gjenbosetting av flyktninger fra Nord-Afrika samt relokalisering i Europa.

Situasjonen i Nord-Afrika på agendaen
-Jeg har deltatt på to gode møter i Brussel. Begge møtene understreket den alvorlige situasjonen i landene rundt Middelhavet og i Nord-Afrika i særdeleshet, sier Moland Pedersen.

I diskusjonene om det sørlige naboskap understreket innenrikskommissær Cecilia Malmström at Kommisjonen ønsker å legge til rette for mer mobilitet og folk-til-folk-kontakt over Middelhavet, men at det må skje i trygge rammer. Derfor må landene i regionen trekkers inn i samarbeid blant annet om grensekontroll og tilbaketakelse av egne borgere som oppholder seg ulovlig i Europa.

Reisefrihet en suksess
Medlemslandene støttet uttalelser fra innenrikskommissær Cecilia Malmström om at Schengen-avtalens prinsipp om reisefrihet er noe av det viktigste EU har oppnådd og det var bred enighet om at dette må bevares.

-Kommissær Malmström var tydelig på at Schengen er et godt regelverk, men som kanskje trenger noen endringer.  Dersom det er snakk om å gjeninnføre personkontroll vil det kun være i ekstraordinære tilfeller og kun midlertidig, sier Moland Pedersen som understreker at Norge er opptatt av et velfungerende Schengen-samarbeid og byrdefordeling og derfor ser det som viktig å delta på disse møtene.

Norske bidrag positivt mottatt
På ministerkonferansen kunne Moland Pedersen informere EU om at Norge i tillegg til å tilby gjenbosetting av 60 flyktninger fra Nord-Afrika og relokalisering av 30 fra Malta tilbyr gjenbosetting av 250 nye flyktninger.

-Norge har bidratt økonomisk til å avhjelpe situasjonen i Nord-Afrika og har også vært tidlig ute med å tilby gjenbosetting av flyktninger. At vi skal ta i mot 340 flyktninger er noe EU gir svært positive tilbakemeldinger på, sier Moland Pedersen.