Historisk arkiv

- Norsk fisk er viktig for EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- EU er viktig for norsk fisk, men norsk fisk er også veldig viktig for EU. Fiskeripolitikken hva gjelder ressursforvaltning er holdt utenfor EØS-avtalen, men er et av de feltene der vi har hatt størst innflytelse og fått mest gjennomslag. Dette sier Geir Evensen, som nå skal dra hjem til Norge etter tre år som fiskeriråd ved EU-delegasjonen.

I løpet av de siste tre årene er det mye som har endret seg i Norges forhold til EU på fiskeriområdet, og spesielt har det vært en markant utvikling når det gjelder laks og ørret.

- Da jeg kom hit for tre år siden var det laksekrig. EU hadde iverksatt antidumpingtiltak mot Norge, og vi hadde på vår side brakt EU inn for WTOs tvisteløsningsorgan fordi vi mente tiltaket mot norsk laks var ulovlig, sier Evensen.

Han forteller videre at WTO-panelet gav Norge medhold i antidumpingsaken, og etter sommeren 2008 var det ikke lengre noe tiltak mot Norge fra EU, verken på laks eller ørret.

- På handelsområdet opplever jeg at Norge nå i større grad oppfattes som en viktig forretningspartner man ønsker å ta vare på, framfor en konkurrent som det må anlegges beskyttelsestiltak mot. Bekymringene er i større grad er rettet mot billigfisk fra Asia som EUs egne produsenter ikke kan konkurrere med på pris. Dette illustrerer en stor endring i forholdet mellom Norge og EU på fiskeriområdet, sier Evensen.

Norge blir hørt når det gjelder fisk
Norge er den desidert største leverandøren av fisk til EU. I EU importeres nærmere to tredjedeler av all fisken som konsumeres, og etter årets første måneder har Norge stått for 24 prosent av den importerte fisken til EU. Den årlige kvoteavtalen som inngås mellom Norge og EU er videre den største EU inngår med noe tredjeland, og Evensen forteller at han opplever at Norge blir hørt når det gjelder fisk.

- EU er viktig for norsk fisk, men norsk fisk er også veldig viktig for EU. Ressursforvaltning av fisk er holdt utenfor EØS-avtalen, men er et av de feltene der vi har hatt størst innflytelse og fått mest gjennomslag. Samtidig har vi også konflikter som trigges av det faktum at man deler felles bestander.

Viktig å jobbe aktivt ovenfor Europaparlamentet
En annen endring i EU som har preget fiskeripolitikken og fiskerirådens arbeid den siste tiden er Europaparlamentets økte betydning i EU.

- Lisboa-traktaten som trådte i kraft 1. desember har vært en av de største omveltningene i EU for vår del, fordi Europaparlamentet har fått medbestemmelsesrett på fiskeriområdet og i tillegg skal godkjenne de internasjonale fiskeriavtalene, sier Evensen. Han forteller videre at parlamentets økte betydning har preget arbeidet til de to fiskerirådene ved delegasjonen den siste tiden, og at delegasjonen har intensivert kontakten med EU-parlamentarikerne og fiskerikomiteens sekretariat.

Senest i juni var fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i Brussel for å ha møte med fiskerikomiteen i Europaparlamentet om norsk fiskeriforvaltning og behovet for et nært samarbeid mellom EU og Norge. Evensen peker på at det er viktig at man i Norge tar inn over seg denne nye utfordringen og at man jobber aktiv ovenfor Europaparlamentet.

Reformen av EUs fiskeripolitikk høyt på agendaen
Evensen, som nå skal tilbake til fiskeri- og kystdepartementet, forteller at det å være fiskeriråd på EU-delegasjonen omfatter operativt arbeid i tillegg til det å rapportere hjemover om hva som skjer. Ofte er det også forhandlinger med EU eller formidling av et eller annet budskap, som for eksempel forhandlinger om bedre markedsadgang eller forhandlinger eller drøftinger om gode løsninger for eksport av norsk fisk til EU-markedet i lys av de innstramninger som er gjort for å få bukt med handel av ulovlig fanget fisk (IUU). I tiden fremover vil reformen av EUs fiskeripolitikk stå høyt på agendaen for Norges forhold til EU når det kommer til fisk. Det er ventet at Europakommisjonen skal komme med et forslag til reform i løpet av våren 2011. Norge har kommet med flere innspill til reformen og det har jevnlig vært møter på ministernivå mellom Norge og EU, men på dette området har EU en lang vei å gå.

Investere i personlige relasjoner
Når han nå skal oppsummere sine tre år som fiskeriråd ved EU-delegasjonen, trekker Evensen frem møter med ulike mennesker i Brussel som noe av det han har satt mest pris på.

- Det har vært tre veldig interessante, fine og lærerike år, og det jeg har satt aller mest pris på er alle de menneskene jeg har møtt og de kontaktene jeg har fått mens jeg har vært her. Det kan ikke undervurderes hvor viktig det er å komme seg ut av kontoret og investere i personlige relasjoner, sier Evensen. Videre forteller Evensen at han også har lært veldig mye om EU i løpet av årene ved EU-delegasjonen.

- Da jeg kom hit for tre år siden trodde jeg at jeg kunne en del om EU, men jeg har fått oppleve at det er noe ganske annet å være her, se systemet på nært hold og snakke med aktører, enn det er å se EU utenifra.