Historisk arkiv

Endringer i forskrifter om kapitalkrav og om store engasjementer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag fastsatt endringer i forskriften om kapitalkrav og forskriften om store engasjementer.

Det såkalte ”Basel I-gulvet” i kapitalkravsforskriften videreføres i 2012. Dette er viktig av hensyn til finansiell stabilitet. - Vi har i Norge lagt stor vekt på god og tilstrekkelig soliditet i banker og andre finansinstitusjoner, blant annet gjennom kapitaldekningsreglene. Vi ser på god soliditet som en viktig konkurransefaktor, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Dette innebærer at banker som beregner kapitalkrav etter risikobaserte, interne modeller i henhold til de nye Basel II-reglene (IRB-banker), uansett skal ha en kapitaldekning som minst tilsvarer 80 prosent av minstekravet til kapital under den mer sjablongmessige Basel I-reglen også etter utløpet av 2011.  Hvor lenge regelen om ”Basel I-gulv” vil bli opprettholdt avhenger blant annet av videre arbeid med risikovekter for boliglån og norsk gjennomføring av CRD IV. ”Basel I-gulvet” videreføres i 2012 også i Sverige, Danmark og Finland. 

Adgangen for Finanstilsynet til å tillate 20 prosent vekting for store engasjementer mellom banker og felleseide kredittforetak som utsteder OMF forlenges med ett år fram til 31. desember 2012. Departementet vil i løpet av 2012 vurdere mer balanserte regler for vekting av store engasjementer med henholdsvis hel- og felleseide kredittforetak som utsteder obligasjoner med fortrinnsrett.

Overgangsregelen for Eksportfinans ASA forlenges, slik at Eksportfinans ASA kan benytte regelverket for store engasjementer slik det gjaldt pr. 15. desember 2010 frem til 31. desember 2012.

Les endringsforskriftene her:

  • Forskrift 20. desember 2011 om store engasjementer 
  • Forskrift 20. desember 2011 om endringer i forskrift om kapitalkrav