Historisk arkiv

Som fisken i vannet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

De siste tre årene har han vært tett på arbeidet med reformen av EUs fiskeripolitikk som nasjonal ekspert i Kommisjonen. Nå er Jan Frederik Danielsen tilbake i Norges tjeneste som fiskeriråd ved EU-delegasjonen.

- Jeg var heldig og fikk en sentral plass i utformingen av Kommisjonens forslag til reform av EUs fiskeripolitikk. Det har vært utrolig spennende å jobbe for EU med en så viktig sak, men jeg er glad for å være tilbake i norsk forvaltning, sier Danielsen. 13. juli la fiskerikommissær Maria Damanaki frem Europakommisjonens forslag til reform av EUs felles fiskeripolitikk. I august var Danielsen på plass som fiskeriråd ved EU-delegasjonen i Brussel. Onsdag 5. oktober holder han en orientering på EU-delegasjonen i Brussel om reformen av EUs felles fiskeripolitikk.

For mange fiskbåter og for få fisk
- Den enkle versjonen av hva som er problemet med fiskeripolitikken i EU er at det er for mange fiskebåter og for få fisk i EU-farvann. Man har ikke klart å begrense fiskepresset på utarmede bestander og EU har et utkastregime som ikke tilhører moderne fiskeforvaltning, sier Danielsen.

Fisken kjenner ingen grenser og fiskeriforvaltningen i EU har derfor stor betydning for Norge. Vi deler ansvaret for forvaltningen av av felles fiskebestander med EU i Nordsjøen og Skagerak. Kommisjonens forslag til reform av fiskeripolitikken er et skritt i retning den fiskeriforvaltningen vi har i Norge og inneholder blant annet forbud om utkast av fisk. Les mer om forslaget til ny fiskeripolitikk i en rapport fra Danielsens forgjenger ved EU-delegasjonen Paul Oma.
- Norge har i bilaterale fiskeriforhandlinger med EU presset på for at EU må ta tak i utkastproblematikken. Men Norge har også vært aktiv i reformprosessen og kommet med bidrag og innspill til Kommisjonen, sier Danielsen.

Forberedte forslaget
Danielsen kom til Generaldirektoratet for fiskeri og maritime spørsmål (DG MARE) som nasjonal ekspert i 2008.

- At Kommisjonen ønsket en norsk nasjonal ekspert til å bidra i utformingen av en ny fiskeripolitikk og ønsket vår kompetanse for å forstå vår forvaltningsmodell var veldig spennende, sier Danielsen. Han skjønte fort at han ikke bare måtte lære seg fiskeriforvaltningen i EU-landene og politikken i EU, men også at han måtte uttale seg som del av en felles fiskeripolitikk.

- Du må skrive ting som treffer agendaen i EU og må ikke gjenta at i Norge gjør vi det slik og slik. Etter en stund ”glemte” de at jeg var norsk og da var det også lettere å lykkes med å få gjennomslag, sier den tidligere nasjonale eksperten som satt i en liten gruppe i Kommisjonen som jobbet med å forberede forslagene i reformen av EUs fiskeripolitikk.

Fiskeriøkonomi i Frankrike
Før Danielsen ble nasjonal ekspert i Kommisjonen hadde han jobbet 15 år i Fiskeri- og kystdepartementet. Allerede som 30-åring ble han avdelingsleder og har siden hatt ulike lederstillinger i departementet. Danielsen har vært trofast mot fisken, og vet også hvorfor det ble slik.
- Jeg hadde førstegangstjeneste og var hjemme på perm og spurte far om hva han anbefalte at jeg studerte. Han er selv sosialøkonom og sa at det var klart at jeg måtte studere økonomi, men han anbefalte meg å velge en retning. Han mente mye var ugjort på fiskeriområdet, sier Danielsen. Og slik ble det. Danielsen studerte fiskeriøkonomi og var et år i Frankrike. Senere studerte han siviløkonomi og så begynte han i Fiskeri- og kystdepartementet i 1993.

Levende fisk
Som én av to fiskeriråder ved EU-delegasjonen skal Danielsen blant annet følge de bilaterale fiskeriforhandlingene mellom Norge og EU og prosessen videre med reformen av EUs fiskeripolitikk.
- For å si det på en meget enkel måte kan vi si at Rune Dragset (den andre fiskeriråden) har ansvaret for det som har å gjøre med fisken etter at den er død, mens jeg har ansvaret for fisken mens den er levende, altså ressursforvaltning, avslutter Danielsen.

Onsdag 5. oktober inviterer EU-delegasjonen i Brussel til onsdagsbrief der Jan Frederik Danielsen vil innlede om reformen av EUs fiskeripolitikk og dele erfaringer om reformarbeidet fra tiden som nasjonal ekspert i Kommisjonen. Briefen finner sted i Norway House i Brussel fra kl 13.00. Meld deg på til eudelinfo@mfa.no.