Historisk arkiv

I grenseland med EØS-midlene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EØS-midlene legger Norge til rette for regionalt og grenseoverskridende samarbeid i Europa. Aktører fra 19 europeiske land tar nå del i interregionale samarbeidsprosjekter under EØS-midlene.

Samarbeid mellom regioner er en viktig drivkraft for sosial og økonomisk utvikling. Gjennom utveksling av ressurser, kunnskap og erfaring fra en region til en annen skapes nye arenaer og muligheter for aktivitet. Støtte til regional utvikling og grensekryssende samarbeid har derfor en naturlig plass i EØS-midlenes innsats for å redusere økonomiske og sosiale forskjeller i Europa.

Gjennom EØS-midlene støtter Norge så langt 750 prosjekter og fond i 15 sentral- og søreuropeiske land, og 33 av disse har som hovedmål å bidra til regional utvikling. Støtten går i hovedsak til å styrke lokal og regional forvaltning, og rundt ti prosjekter og fond har et grensekryssende element. Under fondene finansieres flere prosjekter.

Grensekryssende samarbeid utgjør dermed en liten, men viktig gruppe prosjekter som bringer sammen organisasjoner, bedrifter og lokale myndigheter i naboland og -regioner. Dette bidrar til å skape nettverk, kunnskaps- og erfaringsutveksling, sosial- og økonomisk utvikling. Dermed styrkes det europeiske samarbeidet og samholdet. 

Nærmere 20 land er involvert i regionale prosjekter og fond under EØS-midlene. Det gjelder også land utenom EØS-området, som Ukraina, Russland (Kaliningrad), Albania, Montenegro og Serbia. Ved å legge til rette for politisk og økonomisk samhandling mellom regioner i ulike land, bidrar Norge til et fruktbart grunnlag for interregionalt samarbeid også i fremtiden.

Også norske aktører nyter godt av det interregionale samarbeidet gjennom EØS-midlene. Både et litauisk og et estisk fond legger til rette for samarbeidsprosjekter mellom institusjoner på lokalt og regionalt nivå i hjemlandet og Norge. Et annet eksempel er Kommunenes Sentralforbund som er med som samarbeidspartner i et prosjekt for å styrke lokaladministrasjonene i polske kommuner gjennom kompetanseheving, kursing og informasjonsutveksling.

Carpathian House: Samarbeidsenteret i Sanok, Polen, vil bidra til å bygge nære relasjoner mellom frivillige organisasjoner, bedrifter og kommuner i fem land. Foto: The Carpathian Foundation

Grensekryssende samarbeid i Karpatene
I Sanok i Polen støtter EØS-midlene etableringen av Carpathian House, et senter for å fremme kontakt og samarbeid mellom frivillige organisasjoner, bedrifter og kommuner. Karpatene er et grenseområde som dekker Ungarn, Polen, Romania, Slovakia og Ukraina. Området er en av de fattigste regionene i Europa. Med ca. 3,5 mill kr i støtte fra EØS-midlene vil den flernasjonale organisasjonen The Carpathian Foundation sette opp konferanse-, seminar- og utstillingsfasiliteter, for å støtte demokratisk og økonomisk utvikling i Karpatene.

Dette er artikkel nr. 4 i en serie om EØS-midlene.
Les mer om EØS-midlene på www.eeagrants.org