Historisk arkiv

Vil skyte fart i Europas indre marked

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europakommisjonen vil iverksette ti tiltak allerede neste år. - Dette sikrer effektiv gjennomføring av et vidtspennende program, sa president José Manuel Barroso på konferansen ”Single Market: Time to act!” 8. februar.

Europakommisjonen presenterte en handlingsplan for å styrke det indre marked i oktober i fjor som en sentral del av EUs vekststrategi Europa 2020. Forslaget omfatter 50 tiltaksområder og er et viktig element i Europa 2020-strategien, og skal gjennom synergieffekter med flaggskipinitiativene bidra til å skape smart, bærekraftig og inkluderende vekst.

På konferansen 8. februar lanserte Kommisjonens president, Barroso, et offensivt utrullingsforslag for tiltakene. Kommisjonen ønsker at ti av de totalt 50 tiltakene skal prioriteres som starttiltak med iverksettelse allerede neste år. Disse tiltakene skal bli fulgt med gjennomføring av de øvrige forslagene innen 2012.

- Vi må prioritere de tiltakene som raskt kan omsettes i resultater, og særlig de tiltakene som i sterkest grad skaper arbeidsplasser og økonomisk vekst, sa Barroso i sin åpningstale.

Vekst og arbeidsplasser
Fokusområdene i startfasen ser ut til å bli fullføring av et digitalt indre marked, tiltak for å bedre næringslivets rammebetingelser og tilrettelegging for innbyggernes muligheter til arbeid over landegrensene.

- Handlingsplanen har et stort potensial til å gi et betydningsfullt bidrag til EU på vei ut av finanskrisen. Dessuten kommer den til å legge et godt grunnlag for vekst, arbeidsplasser og sosial velferd i årene som kommer, framholdt presidenten.

Vil øke total verdiskapning
Tre av de mest sentrale kommissærene som talte på konferansen var kommissær for det indre marked, Michel Barnier, skattekommissær Algirdas Semeta og kommissær for forbrukerspørsmål John Dalli.

- Vekst er avhengig av et velfungerende indre marked. En vellykket implementering av denne handlingsplanen vil øke vårt bruttonasjonalprodukt med tre til fire prosent, sa Michel Barnier i sitt innlegg.

Harmonisert selskapsbeskatning
Skattekommissær Semeta pekte på fem hovedområder hvor skatte- og tollregelverket kunne bidra til et bedre fungerende indre marked, deriblant et felles system for selskapsbeskatningen i EU (Common Consolidated Corporate Tax Base).

- Hver euro bedrifter kan spare, kan heller investeres i forskning og innovasjon, og dermed skape flere arbeidsplasser, argumenterte Semeta.

Går mot vedtak i juni
Etter at høringsprosessen for forslaget er avsluttet, vil Europakommisjonen legge fram et endelig forslag i midten av april. Siktemålet er behandling i Rådet og Europaparlamentet i løpet av våren, med endelig vedtak i juni.