Historisk arkiv

Brudd i fiskeriforhandlingene mellom Norge og EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge og EU har i løpet av høsten forhandlet i mange runder om en bilateral fiskeriavtale for 2010 uten resultat. Tirsdag endte forhandlingene med brudd.

- Jeg er dypt skuffet over EUs manglende vilje til å komme fram til en gjensidig tilfredsstilende avtale for 2010, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

Norge og EU har forhandlet i mange runder i løpet av denne høsten om en bilateral fiskeriavtale for 2010 uten resultat. Siden EU valgte å bryte den bilaterale avtalen ved å stoppe det norske makrellfisket i EU-sonen, har EU lagt seg på en konfliktfylt linje.
 
- Vi har vært konstruktive og strukket oss svært langt for å oppnå en avtale. Mine forhandlere har sittet i Bergen på overtid, men det endte dessverre med brudd, sier Berg-Hansen.

Norge ønsker langsiktig avtale
Norge har vært opptatt av stabilitet og forutsigbarhet for makrellfisket, og ønsker derfor en langsiktig avtale med fast fordeling og gjensidig soneadgang. Dette er ikke bare viktig for norsk næring, men også for hensynet til en bærekraftig forvaltning. Partene har ikke lykkes i å komme til enighet på noen av de sentrale spørsmålene.

Bytte av fiskekvoter er en utfordring fordi EU har problemer med å betale for torsken i Barentshavet med kvoter i egne farvann som er av interesse for Norge.  Norge var likevel konstruktive for å finne løsninger på denne og andre saker, men EU kunne ikke komme oss i møte.

- EU skuffer på utkast av fisk
I tillegg er det andre viktige saker som Norge og EU ikke har blitt enige om. Fiskeri- og kystministeren trekker særlig frem behovet for nye tekniske tiltak for redusere utkast av fisk, som utgjør sløsing med viktige ressurser. Derfor mener hun det er skuffende at EU ikke klarer å innføre nødvendige tiltak som kan gi et bedre beskatningsmønster i Nordsjøen og Skagerrak.  

- En konsekvens av bruddet er at Norge og EU ikke fastsetter totalkvoter for fellesbestander i Nordsjøen og Skagerrak. Selv om vi nå står uten en avtale vil jeg understreke at Norge opptrer ansvarlig og legge vitenskapelig råd til grunn ved fastsettelse av norske kvoter til fiske i egen sone, sier Berg-Hansen som fremhever god dialog med fiskerinæringen, som er med i den norske forhandlingsdelegasjonen.