Historisk arkiv

Solheim og Fiskaa besøker Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Ingrid Fiskaa besøker Sudan i januar. De vil følge opp fredsprosessen, fem år etter at borgerkrigen tok slutt.

Den 5. januar er det fem år siden Nord- og Sør-Sudan sluttet fred etter 20 år med borgerkrig. Sudan står nå overfor viktige valg som vil avgjøre fredsprosessen. Freden blir satt på prøve. Sudan sliter med å få gjennomført en rekke punkter i fredsavtalen fra 2005 mellom myndighetene i nord (NCP) og frihetsbevegelsen i sør (SPLM).

Norge var en av fødselshjelperne for fredsavtalen, og er fremdeles en viktig støttespiller til fredsprosessen i landet. I april 2010 skal det holdes demokratiske valg og i januar 2011 er det folkeavstemning i Sør-Sudan for å avgjøre om de ønsker en egen stat. Sudan er det landet i Afrika som mottar mest i norsk bistand.

Solheim og Fiskaa skal besøke både Nord- og Sør-Sudan. De vil ha politiske samtaler i Khartoum og Juba. Hensikten er å understreke partenes ansvar for å følge opp fredsavtalen, bekrefte Norges aktive rolle og engasjement samt drøfte blant annet gjenoppbygging i Sør-Sudan. Det planlegges også et feltbesøk.

Av sikkerhetshensyn ber vi om at reisedetaljer som reiserute, dato for reisen eller sted ikke offentliggjøres før avreise. Slik offentliggjøring kan få konsekvenser for gjennomføringen av reisen.

Av hensyn til visumprosessen til Sudan, bes presse som ønsker å delta på hele eller deler av reisen umiddelbart om å ta kontakt for mer praktisk informasjon.

Les mer om Sudan på UDs hjemmesider:

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil: 917 17 459.