Historisk arkiv

Norsk støtte gir klimakutt i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte søndag 10. juli prosjekter der økt bruk av fornybar energi og energieffektiviseringstiltak har gitt både reduserte klimautslipp og bedre lokal luftkvalitet og helse i polske kommuner.

Solheim deltar på EUs uformelle miljøministermøte i Sopot 11.-12. juli og benyttet anledningen til å besøke noen av de mange prosjektene hvor Norge gjennom EØS-midlene bidrar til sosial og økonomisk utjevning i Europa.

Konkrete resultater
I Dziegon er det gjennomført energieffektiviseringstiltak i rådhus, kommuneadministrasjon og flere skolebygg. I tillegg er det installert solfangere for vannbåren varme i ca 300 husstander. Solheim var hjemme hos en familie som har fått innstallert solfangere.

- Veldig flott å se så konkrete resultater av dette arbeidet. Denne byen var plaget med tidvis svært dårlig luftkvalitet blant annet fordi folk måtte brenne søppel og annet for å få varmt vann. Med disse solfangerne på plass er det slutt på det, sier Solheim.

Energisparing og fornybar energi
Miljøsektoren mottok mest støtte fra EØS-midlene i Polen i perioden 2004-2009, med mer enn en femtedel av finansieringen. Halvparten av dette, mer enn 50 millioner euro, ble gitt i støtte til 89 prosjekter innen energisparing og fornybar energi. I årene fremover vil Norge bidra videre for å redusere CO2-utslipp, bevare naturmangfold og bidra til bedre miljøtilsyn og overvåking.

- Miljøproblemene kjenner ingen landegrenser, og jeg er glad for å se at EØS-midlene kommer mange mennesker til gode på en mest mulig effektiv måte blant EUs nyeste medlemsland, sier Solheim.

Les mer om prosjektbesøkene på hjemmesiden til Miljøverndepartementet

Se også: Miljø- og utviklingsministeren til Polen