Historisk arkiv

Kvotehandel inn i EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Kvotehandelsdirektivet ble i dag innlemmet i EØS-avtalen gjennom vedtak i EØS-komiteen. Alt ligger dermed til rette for at Norge kan delta i EUs kvotehandelssystem (ETS) fra starten, avhengig av samtykke fra Stortinget og godkjenning frå ESA. </p>

Kommissær Stavros Dimas, miljøansvarlig i Kommisjonen, sendte ut en pressemelding etter møtet i EØS-komiteen. Der slår miljøkommissæren fast at dagens vedtak er et viktig steg i utviklingen av EUs kvotehandelssystem. "Det er et stort steg framover mot et globalt karbonmarked og sender et viktig signal i forhold til forhandlingene på Bali senere i år", sier Dimas.

Norge skal ikke tilføre EUs kvotemarked mer enn 15 millioner kvoter, tilsvarende 15 millioner tonn CO2, hvert år i perioden 2008-2012. Dette er rundt fire millioner tonn mindre enn utslippene fra de kvotepliktige virksomhetene i 2005 og syv millioner tonn lavere enn forventede utslipp i 2010. Det betyr at norske bedrifter enten må kutte eller kjøpe kvoter tilsvarende rundt syv millioner tonn i året.

Det settes tak på kjøp av kvoter fra de prosjektbaserte kyotomekanismene (CDM og JI), tilsvarende 20 % av Norges totale kvotemengde, altså rundt tre millioner tonn i året. Adgangen til å bruke kvoter fra prosjekter i utviklingsland blir med andre ord begrenset. Norske bedrifter blir imidlertid blant de bedriftene i Europa som har størst adgang til å bruke kvoter fra de prosjektbaserte kyotomekanismene.

Blant de norske næringene som blir berørt er petroleumssektoren, annen energiproduksjon, treforedlingsindustrien, raffinerier og produksjon av sement og kalk. Mer enn 100 norske virksomheter vil bli omfattet av kvotesystemet.

Kvotedirektivet og en rekke tilhørende rettsakter er tatt inn i EØS-avtalen med forbehold om samtykke fra Stortinget. Tildelingen av kvoter til norske bedrifter skal fastsettes gjennom en nasjonal allokeringsplan som skal godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

EØS/EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge har i lang tid vært i forhandlinger med EU om vilkårene for å ta kvotedirektivet inn i EØS-avtalen.

Deltakelse i det europeiske kvotesystemet styrer ikke hvordan Norge ellers gjennomfører Kyoto-forpliktelsene nasjonalt.

Pressemelding fredag 26.10. frå miljøkommissær Dimas.