Historisk arkiv

Debatt om romfolkets situasjon i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I lys av tiltakene Frankrike har satt i gang for å fjerne midlertidlige bosettinger for romfolk og tilbakesendelse til Romania og Bulgaria, diskuterte Europaparlamentet situasjonen for romfolket 7. september. Diskusjonene har dreid seg om hjemsendelsene er brudd på EUs regelverk.

7. september avholdt Europaparlamentet plenumsdebatt i Strasbourg om situasjonen til romfolket. Venstresiden og høyresiden i Europaparlamentet lanserte hvert sitt resolusjonsforslag som konkurrerte mot hverandre , men de to fløyene var imidlertid enige om at det kreves mer effektive tiltak fra nasjonale myndigheter og EU-institusjonene for å integrere romfolket.

Plenumsdebatt i Europaparlamentet
De to ulike resolusjonsforslagene ble lagt frem til avstemning 9. september. Venstresidens resolusjonsforslag ble vedtatt med 337 stemmer for og 245 stemmer mot. 51 avstod fra å stemme. I denne resolusjonen heter det at masseutsendelsen av romfolk fra Frankrike bryter med EUs regelverk fordi det er diskriminering på bakgrunn av rase. Resolusjonen presiserer at eventuell utvisning må bli vurdert og avgjort for hver enkelt sak.

Retten til å bevege seg fritt mellom EUs medlemsland er nedfelt i de fire friheter. Innenfor EU foreligger det et grunnleggende forbud mot diskriminering på bakgrunn av nasjonalitet eller etnisitet, og man har ikke noen form for kollektiv avstraffing eller hjemsendelse uten individuell prøving av sakene. Dette understreket Europakommisjonens visepresident og kommissær for justis, grunnleggende rettigheter og EU-borgerskap Viviane Reding i Europaparlamentets plenumsdebatt.

En utfordring for alle medlemsstatene
Reding uttalte at sosial og økonomisk integrasjon av romfolket er en utfordring for alle de 27 medlemsstatene, både for romfolkets opprinnelsesland og mottakerlandene. Hun oppfordret til et sterkere engasjement på medlemsstatnivå. Europakommisjonen har iverksatt en gjennomgang av hvordan medlemsstatene har benyttet midler som er avsatt til integrering av romfolket. I tillegg har Europaommisjonen oppfordret det belgiske formannskapet til å organisere en ministerkonferanse så snart som mulig for å komme fram til en mer målrettet bruk av EU-fondene og for å bidra til bedre sosial og økonomisk integrering av romfolket. Europakommisjonen vil fremover ha jevnlige møter på tjenestemannsnivå for å følge fremdriften i integreringsarbeidet i medlemsstatene. Les mer i denne pressemeldingen fra Europakommisjonen.