Historisk arkiv

Pasienters, brukeres og pårørendes stilling styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra 1. januar 2014 styrkes pasienters, brukeres og pårørendes rettigheter når det skjer uønskede hendelser i helse- og omsorgstjenesten.

- Disse lovendringene sikrer at pasienter, brukere og pårørende får informasjon om hva slags tiltak som vil iverksettes for å forhindre at lignende hendelser skjer igjen. Målet med lovendringene er at lignende uønskede hendelser ikke skal skje igjen, og at de berørte ivaretas på en god og omsorgsfull måte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Pasienter, brukere og pårørende gis innsyns- og uttalerett i tilsynssaker som behandles av Fylkesmannen. Slike rettigheter gis også i saker hvor Statens helsetilsyn behandler meldinger om alvorlige hendelser.

Lovendringene vil hovedsakelig fremgå av pasient- og brukerrettighetsloven, men det foretas også endringer i spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven. Endringene går også ut på:

  • at helse- og omsorgstjenesten skal informere om adgangen til å henvende seg til pasient- og brukerombudet og Fylkesmannen.
  • at plikten som helsepersonell har til å informere om Norsk Pasientskadeerstatning også skal gjelde på systemnivå, det vil si hos helseinstitusjoner i spesialisthelsetjenesten og hos kommunen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
  • at pårørendes rett til å be Fylkesmannen vurdere mulig lovbrudd og rett til informasjon tydeliggjøres.
  • at retten til å be Fylkesmannen vurdere mulige lovbrudd også skal gjelde systemfeil, ikke bare individfeil.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på TwitterFølg oss på Twitter