Historisk arkiv

Åpnet sivilt situasjonssenter i Justis- og beredskapsdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo åpnet i dag det sivile situasjonssenteret i Justis- og beredskapsdepartementet. Etableringen av senteret er ett av flere tiltak som er iverksatt i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli i fjor.


Grete Faremo på åpningen av det sivile situasjonssenteret i Justis- og beredskapsdepartementet. (Foto: JD)

 

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo åpnet i dag det sivile situasjonssenteret i Justis- og beredskapsdepartementet. Etableringen av senteret er ett av flere tiltak som er iverksatt i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli i fjor.

– Basert på erfaringene fra de siste årene og gjennomgangene etter 22. juli, ser vi behovet for ytterligere å forsterke og videreutvikle den sentrale organiseringen, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Situasjonssenteret er lagt til Krisestøtteenheten (KSE) og skal bidra til å styrke krise-håndteringsevnen i regjeringsapparatet. Lokalene er tilrettelagt med nødvendig teknisk infrastruktur som tele-, data-, sambands- og informasjonssystemer. Det sivile situasjonssenteret har døgnkontinuerlig beredskap og monitorerer og analyserer situasjonsbildet fortløpende. Senteret skal bl.a. bidra til at regjeringen holdes informert om relevante sivile beredskapshendelser og kriser.

– Vi får nå enda bedre mulighet til å ha oversikt og analysere situasjonsbildet i krisesituasjoner, og senteret vil også bidra til å styrke informasjonsflyten, sier Faremo.

I tillegg til situasjonssenteret i departementet disponerer KSE alternative lokaler på flere steder samt mobile løsninger som gjør enheten stedsuavhengig. Krisestøtteenheten styrkes også bemanningsmessig og får, i tillegg til situasjonssenteret, et særlig ansvar for kompetansehevingstiltak i form av kurs og øvelser for departementene på krisehåndteringsområdet.

Det administrative apparatet for sentral krisehåndtering består av tre hovedelementer: Kriserådet, lederdepartementet og Krisestøtteenheten. KSE permanent sekretariat for Kriserådet og støtte lederdepartementet i deres koordineringsfunksjoner.

Kriserådet
Det øverste koordineringsorganet på embetsnivå. Det har fem faste medlemmer – de øverste embetslederne ved Statsministerens kontor og i Utenriksdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvars­departementet. Kriserådet skal ha faste møter og sørge for god forankring av over­ordnede beredskaps- og krisehåndteringsutfordringer. I tillegg skal det gjennomgå relevante hendelser og øvelser. Kriserådet kan også utvides ved behov.

Lederdepartement
For at det alltid skal være ett departement som er spesielt forberedt på å ivareta funksjonen som lederdepartement, skal Justis- og beredskapsdepartementet være fast lederdepartement i sivile nasjonale kriser, dersom ikke Kriserådet bestemmer noe annet.

Justis- og beredskapsdepartementet får dessuten et større og tydeligere ansvar for samfunnets sikkerhets- og beredskapsfunksjoner i fredstid. Departementet vil ha et ansvar for å rapportere om manglende oppfølgning i ansvarlige departementer til regjeringen og kan stille krav til departementene om å vurdere risiko, sårbarhet og robusthet i kritiske samfunnsfunksjoner i egen sektor.

Krisestøtteenheten (KSE)
KSE er fast sekretariat for Kriserådet og støtter lederdepartementet med en rekke kapasiteter. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett styrket regjeringen KSE med 9,9 millioner kroner for å bedre krisehåndteringsevnen på sentralt nivå.