God kjøkkenhygiene gir mattrygghet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Nyhet | Dato: 07.04.2015
7. april er Verdens helsedag og i år har Verdens helseorganisasjon (WHO) mattrygghet på agendaen. God kjøkkenhygiene er viktig for at maten du spiser skal være trygg.
På verdensbasis er matbårne sykdommer et stort helseproblem. Smittestoffer i mat og vann er den viktigste kilden til alvorlige infeksjoner og epidemier i verden.
Mattilsynet har i anledning Verdens helsedag gjort en oppsummert av mattryggheten i Norge i i 2014. Den konkluderer med at maten i Norge er trygg. Målrettet bekjempelse av smittestoffer blant norske husdyr og et godt utbygd tilsyn med produksjon og omsetning av mat, har gitt resultater. Det er lav forekomst av smittestoffer i næringsmidler og husdyr i Norge, sammenlignet med andre europeiske land. Men det er utfordringer, blant annet knyttet til antibiotikaresistente bakterier.
Les Mattilsynets stausrapport for mattryggheten i Norge 2014
God kjøkkenhygiene er viktig
Mange matvarer inneholder naturlige bakterier, som er ufarlige ved riktig behandling. God kjøkkenhygiene og riktig håndtering av mat er derfor viktig for at maten skal være trygg.
Her er Mattsilsynets seks råd for god kjøkkenhygiene:
- Vask hendene
- Bruk rene redskaper og kluter
- Sørg for tilstrekkelig oppvarming
- Hold rå og tillaget mat atskilt
- Sjekk temperaturen i kjøleskapet
- Sørg for rask nedkjøling