Historisk arkiv

Reinkjøtt: Midlertidig reguleringsordning utvides

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norske Reindriftsamers Landsforbund og Staten har blitt enige om å utvide avtalen om en midlertidig reguleringsordning med oppkjøp av reinkjøtt.

På bakgrunn av den vanskelige markeds-situasjonen for reinkjøtt ved inngangen til slaktesesongen 2010/2011, har Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL)og Staten blitt enige om å utvide avtalen som ble inngått med Nortura i september i år om en midlertidig reguleringsordning med oppkjøp av reinkjøtt. Dette gjøres for å bedre markedssituasjonen for reinkjøtt og dermed gi bedre muligheter for reineierne til å få slaktet rein. 

- Jeg er svært fornøyd med at vi sammen med NRL har blitt enige om denne utvidelsen av avtalen med Nortura, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - Jeg forventer nå at både slakterier og reineiere følger opp og øker slakteuttaket. Selv om dette er et kortsiktig tiltak, var det nødvendig å foreta denne utvidelsen, sier Brekk.

Har fungert som forutsatt
Avtalen med Nortura som ble inngått i september dette år, er en midlertidig reguleringsordning med tilbud om oppkjøp av inntil 200 tonn hele slakt, samt 120 tonn småkjøtt og finnbiff fra nærmere bestemte slakterier i Finnmark. Ordningen har fungert som forutsatt.

Fortsatt vanskelig situasjon
Situasjonen i deler av reindriftsnæringen er fortsatt vanskelig ved at flere reinbeitedistrikt har meldt at de ikke får slaktet som forutsatt. Denne situasjonen kan bli ytterligere forverret ved at enkelte slakterier i Finnmark har signalisert at det vil bli slaktestopp etter nyttår.

        

 

Reinsdyrslakt
Norske Reindriftsamers Landsforbund og Staten har blitt enige om å utvide avtalen om en midlertidig reguleringsordning med oppkjøp av reinkjøtt. Foto: LMD

Bedre situasjon på kort sikt
I den foreliggende situasjon konstaterer avtalepartene at det er få om noen andre alternativ enn en utvidet regulering som kan bidra til en bedre situasjon på kort sikt. Avtalepartene er derfor enige om å utvide dagens reguleringsordning med Nortura. Det foretas ingen endringer i forhold til hvilke slakterier som omfattes av ordningen. Ordningen gjelder et ubegrenset kvantum av hele slakt fra Finnmark. I tillegg gis slakteriene mulighet til å skjære ned kalv under 16 kg til regulering som småkjøtt og finnbiff etter de utbytteprosenter og kontrollrutiner som er fastsatt av Nortura.

Avtalepartene er enige om at utvidelsen gjøres tidsbegrenset fram til 31. mars.