Utlyste tilskuddsmidler fra Utenriksdepartementet

Fra UDs budsjett fordeles midler til norske og utenlandske mottakere. Her er en oversikt over tilskuddsordningene med søknadsfrist.

Internasjonal næringsfremme

Tilskuddsordningen for internasjonal næringsfremme skal bidra til at norsk næringsliv og kunnskapsmiljøer får større muligheter til å lykkes internasjonalt. Videre skal den bidra til størst mulig bærekraftig verdiskaping i norsk økonomi, og til økt norsk fastlandseksport.

Regjeringen har innført et hovedprinsipp om at prosjekter som mottar støtte gjennom det næringsrettede virkemiddelapparatet skal ha en plass på veien mot omstillingsmålet for 2030, og at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050. Dette vil fra 2024 også gjelde støtte fra utenrikstjenesten. 

Prinsippet favner både prosjekter med nøytral effekt og prosjekter med positiv effekt på grønn omstilling, og er for eksempel ikke til hinder for å støtte gode prosjekter i petroleumsnæringen. Virkemiddelapparatet skal mobilisere gode prosjekter som bidrar til grønn omstilling eller svarer til andre viktige formål.

Målgruppen for ordningen er norske næringslivsaktører og sentrale norske kunnskaps-, forsknings- og kompetansemiljøer, handelskamre/ næringsforeninger i det aktuelle land, samt viktige beslutningstagere i det aktuelle land, med særlig relevans for norsk næringsliv og kunnskapsaktører. 

Årlige prioriteringer innenfor denne ordningen gis ved Stortingets godkjenning av Utenriksdepartementets Prop. 1 S. Det tas forbehold om årlig bevilgning over statsbudsjettet.

Søknadsfrist: Løpende.

Spørsmål om ordningen kan rettes til: seksjon.for.naeringsfremme.og.gronn.omstilling@mfa.no 

Kunngjøringstekst

Nedrustning, ikke-spredning og kjernefysisk sikkerhet

Tilskuddsordningen for nedrustning, ikke-spredning og kjernefysisk sikkerhet skal bidra til økt kunnskap og engasjement for kjernefysisk nedrustning, i Norge og internasjonalt.

Foreløpig ingen utlysning

Søkere må bruke Utenriksdepartementets elektroniske tilskuddsportal.

Tilskuddsmidler over Arktis 2030-ordningen

Utenriksdepartementets del av Arktis 2030-ordningen skal bidra til å realisere utenrikspolitisk prioriterte mål i regjeringens nordområdepolitikk, inkludert å fremme norske interesser og Norges posisjon som polarnasjon og ansvarlig aktør i Arktis.

Søknadsfrist: Foreløpig ingen utlysning.

Les mer om ordningen her: Tilskuddsordningen Arktis 2030 - regjeringen.no

Globale sikkerhetsutfordringer

Det overordnete målet for tiltakene under ordningen er å bekjempe globale sikkerhetsutfordringer med særlig fokus på sårbare stater, regioner i Nord-Afrika, Sahel, Afrikas horn, Midtøsten og Sørøst-Asia, samt støtte til relevant analyse- og situasjonsforståelse.

Foreløpig ingen utlysning

Søknadsskjema og utfyllende retningslinjer - se UDs og Norads tilskuddsportal.

Utvikling og nedrustning

Det overordnete målet med tilskuddsordningen er å styrke og bidra til gjennomføringen av de internasjonale rammeverkene for kjernefysiske, biologiske, og kjemiske våpen.

Søknadsfrist: Foreløpig ingen utlysning.

Tilskuddsmidler til sivilt samfunn som forvaltes av Norad

Det sivile samfunn er en viktig drivkraft i samfunnsutviklingen i alle land. Sterke og uavhengige organisasjoner kan bidra til å fremme demokratisering, realisere menneskerettigheter og redusere fattigdom.

Les mer om Norads tilskuddsordninger på norad.no/tilskudd

Sivil krisehåndtering og reform av sikkerhetssektoren

Kap.post 151.71.113 Overordnet mål for ordningen er å bidra til stabilitet, fredsbygging og samfunnsutvikling i land som har vært i konflikt, samt sårbare stater og regioner. Støtte kan gis til FN, Den afrikanske union (AU) og andre internasjonale, eller regionale/subregionale organisasjoner, norske offentlige institusjoner, eller internasjonale eller norske forskningsmiljøer som kan bidra til det overordnede målet for ordningen.

En vesentlig del av midlene avsettes hvert år til norsk politi-/justissektorinnsats i internasjonale fredsoperasjoner.

Gitt begrensede økonomiske rammer vil vi be potensielle søkere kontakte UD v/Seksjon for sikkerhetspolitikk og Nord-Amerika før søknad sendes.

Søknadsfrist: Løpende.

Internasjonal kulturfremme

Årlige prioriteringer innenfor denne ordningen gis ved Stortingets godkjenning av Utenriksdepartementets Prop. 1S. Det tas forbehold om årlig bevilgning over statsbudsjettet. 

Ordningen skal bidra til at norsk kulturliv har fått flere internasjonale muligheter og bredere internasjonal kontaktflate og at relevante målgrupper har fått mer kunnskap om Norge, norske synspunkter og norsk politikk. 

Målgruppen for ordningen er norske kunst- og kulturinstitusjoner, norsk kunstfaglig bransje, profesjonelle kulturaktører som er norske eller etablert i Norge, sentrale utenlandske aktører og beslutningstakere innenfor kulturliv, næringsliv og øvrig samfunnsliv.

Søknadsfrist: Løpende

Spørsmål om ordningen kan rettes til Seksjon.for.kultur.og.kreative.naeringer@mfa.no

Kunngjøringstekst

Kunstfaglige støtteordninger

Ordningene skal støtte opp om profesjonelle norske kunstneres offentlige opptreden på internasjonale arenaer.  Midlene kan gå til reise- og oppholdsstøtte, frakt, forsikring mv. Ordningene er delegert til fagmiljøene på de ulike kunstfelt.
Se kunngjøring på de enkelte forvalterorganisasjonenes nettsider

Atomhandlingsplanen

Ordningen skal bidra til å hindre at radioaktivt og spaltbart materiale kommer på avveie, og til å redusere risikoen for ulykker og forurensing fra atominstallasjoner i Nordvest-Russland. Aktører i offentlig og privat sektor, sivilt samfunn eller media kan søke støtte.
Les mer i UDs budsjettproposisjon - kapittel 118, post 70.

Norec

Kap.post 160.77. Overordnet mål for tilskuddsordningen er å bidra til kontakt og samarbeid mellom et mangfold av organisasjoner og institusjoner i Norge og i utviklingsland, bygget på gjensidighet, likeverd og solidaritet. Tilskuddsordningen skal medvirke til å gjennomføre de overordnede mål for Norges samarbeid med utviklingslandene. 
Les mer om ordningen.

Søknadsfrist: Kontakt Norec (Norsk senter for utvekslingssamarbeid) for mer informasjon