Havtrygd Gjensidig Forsikring

Høringsbrev – enkelte lettelser fra krav i IFRS for små skadeforsikringsselskaper mv.


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 28. juni 2010, med frist til merknader inne 20. september 2010.

Havtrygd Gjensidig Forsikring slutter seg i hovedsak til det forslag til endringer i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper som er lagt ut på høring.

Imidlertid ser vi oss nødt til å sette saken inn i videre perspektiv, og må derfor komme med følgende krav og opplysninger som en del av svar på høringsuttalelsen:

Havtrygd Gjensidige Forsikring ("Havtrygd") har ved en rekke samtaler og henvendelser til Finanstilsynet og Finansdepartementet tatt opp de betenkeligheter som knytter seg til unntak av kontroll på de fleste områder som vedrører forsikringsselskaper som er underlagt Sjøtrygdelagsloven av 1953 ("Sjøtrygdelagene"). I tilknytning til Finanstilsynets anmodning om tilbakemelding på diverse forhold vedrørende Solvens II direktivet, fremkom vi med våre merknader i brev av 5. november 2009 til Finanstilsynet. Avklaring på hvor vidt Solvens II direktivet vil bli gjort gjeldene også for Sjøtrygdelagene foreligger ikke, og det er uklart når den avgjørelsen blir tatt.

Slik vi forstår høringsnotatet er Sjøtrygdelagene heller ikke omfattet av det endringsforslaget til forskrift som nå fremlegges om IFRS.

Det er flere betenkeligheter i sakens anledning:

1. Som følge av at Sjøtrygdelagene er underlagt lov om Sjøtrygdelag stilles det andre/mindre krav til at Sjøtrygdelagene skal ha kapitaldekning, intern kontroll, aktuar, stresstester eller rapportering til tilsynsmyndighetene. Begrunnelsen for forskjellsbehandlingen – om at Sjøtrygdelagene er underlagt en annen lov enn Havtrygd – er etter vår oppfatning kun formalia og innebærer at alle intensjoner og realiteter i det nye regelverk som nå kommer derfor blir satt til side når det gjelder Sjøtrygdelagene. Hensikten med regelverkene er som kjent å sikre nødvendig kontroll fra myndighetenes side og å utvide informasjonsnivået i regnskapene. Videre skal forsikringstagerne beskyttes med tilstrekkelig kapitalisering i finansinstitusjonene.

Fra vår side er det vanskelig å forstå at Sjøtrygdelagene kan drive forsikringsvirksomhet med en egenkapital helt ned til kr 720 000,-, når det stilles helt andre krav til øvrige norske forsikringsselskaper. Det vises i denne forbindelse til dom inntatt i Rettstidende 1997 side 547 som slår fast at begrensningene for Sjøtrygdelagenes ansvar ihht. Sjøtrygdeloven § 1 ikke kan påberopes ovenfor forsikringstagerne og at Sjøtrygdelagenes økonomiske ansvar derfor går ut over selskapenes egenregning.

2. Dersom fortsatt unntak fra årsregnskapsforskrift m.m. for forsikringsselskap og de opplysningskrav som derigjennom følger av blant annet IFRS 7 om finansielle eiendeler og forpliktelser mv. innrømmes for Sjøtrygdelagene vil det medføre at de ikke trenger å opplyse om blant annet sikkerhetsstillelse, mislighold og manglende oppfyllelse, virkelig verdi, eventuell sikringsbokføring samt opplysninger knyttet til risiko mv. Slike lettelser vil innebære en betydelig kostnadsbesparelse for disse selskapene og medfører en konkurransevridning. De fleste Sjøtrygdelagene trenger etter dagens regelverk heller ikke å følge hovedreglene i regnskapsloven, men kan anvende unntaksreglene for små foretak. Vårt selskap bruker i dag betydelige ressurser på å oppfylle de krav myndighetene stiller til oss. Vi krever derfor at vi blir behandlet likt og at Sjøtrygdelagene også blir omfattet av forskrift om årsregnskap m.m. for forsikringsselskaper. Alternativt at vi får samme rammevilkår som Sjøtrygdelagene, noe som etter dagens ordning vil bety betydelige kostnadsbesparelser for oss.

3. Problemstillingen er ytterligere forsterket av endringene i Sjøtrygdelagloven (lov 1953-07-03 nr. 2) § 1, hvor Sjøtrygdelagene som faller inn under lovens virkeområde, med virkning fra 1. januar 2005 fikk anledning til å utvide sitt geografiske forretningsområde fra et fylke til området Møre og Romsdal til svenskegrensen. Følgelig har flere Sjøtrygdelag utvidet sitt geografiske område vesentlig, og slik at dette nå i stor grad sammenfaller med Havtrygds nedslagsfelt. Mao. driver Sjøtrygdelagene med nøyaktig det samme formål og forretningskonsept som Havtrygd, nemlig å tegne forsikring på fiskeflåten med tilhørende mannskapsforsikringer. Vi har vanskelig for å forstå hvorfor myndighetene legger til rette for et langt enklere og mindre kostnadskrevende regelverk for Sjøtrygdelagene. Etter vår oppfatning er Sjøtrygdelagenes forsikringsselskaper på lik linje med oss, og vi må derfor omfattes av det samme regelverk.

 

 

 

havtrygd.pdf