Historisk arkiv

Gleden ved å betale skatt og bidra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

  Foto: Fin Serck-Hanssen

- Å fylle dagene med innhold, er grådig viktig. Desto mindre tid du har til å ruse deg, desto lettere å stå imot. Og jo mer du har å miste, desto lettere å stå imot.

Kvinnen går frem til vitneboksen og setter seg. Det som nå skal skje er norsk rettshistorie.

Dommer Håkon Rastum spør om framgangen hennes og konstaterer at urinprøvene fortsatt er rene.

- Har du hatt eksamen? Spør han.

- Jeg er ferdig. I forrige uke, svarer hun.

- Har du fått resultatet? Gikk det bra?

- Ja da.

Dommeren avsier sin kjennelse. Bergenskvinnen er den første som har kommet helskinnet gjennom prøveprosjektet Narkotikaprogram med domstolkontroll.

- Hvis jeg hadde blitt dømt til fengsel, hadde jeg først sittet i soningskø, deretter sonet. Jeg hadde antagelig akkurat kommet ut av fengsel nå og fortsatt å koste samfunnet masse penger. Isteden er jeg rusfri, har fått meg utdannelse og en deltidsjobb. I fjor betalte jeg 67.000 kroner i skatt. Det føles veldig bra, sier hun.

I august for nesten tre år siden var utsiktene hennes helt andre. Kvinnen som nå er i 40-årene, hadde ti år som heroinist og pilleavhengig bak seg. Tre straffedommer samt en bot har hun fått med seg på veien.

- Jeg ble regnet som en av byens mest belastede og tyngste rusmisbrukere. Mitt verste minne var da jeg måtte ringe Barnevernet og be dem ta vare på barna mine. Jeg ville de skulle ha det trygt, sier hun. Livet var så monotont. Alt var bare rus, rus, rus.

- Å fylle dagene med innhold, er grådig viktig. Desto mindre tid du har til å ruse deg, desto lettere å stå imot. Og jo mer du har å miste, desto lettere å stå imot.

Statsadvokaten ville sende henne i fengsel i tre år, men retten dømte henne til behandling. Nå ser kvinnen frem til et helt vanlig liv med utdanning, jobb og fri i helgene. Et A-4 liv.

 

« Forrige

Neste »