Historisk arkiv

Hva vil vi gjøre med det?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Jeg har sett mye ressurser i norske fengsler. Likevel går det galt igjen for svært mange raskt etter løslatelse. Ved mine besøk i alle landets fengsler slår det meg hvor mye vi har å hente på å skape flere muligheter for et sporskifte i livet. En innsatt beskrev for meg lukka soning som å sette livet på pause. Vi ønsker å trykke på «play» knappen. Mange tar i dag gode eksamener etter god skolegang i fengslene. De nye rusmestringsenheten våre kan få flere over i behandling for rusproblemer. Boligkonsulentene kan bidra til å fjerne en av risikofaktorene for tilbakefall; mangel på bolig. Å hjelpe folk i arbeid og bygge gode nettverk gjør det lettere for straffedømte å komme tilbake til samfunnet som kollega, nabo og venn. Det er ikke for ingenting at flertallet av befolkningen i undersøkelser mener straffen skal være rehabiliterende, og ikke først og fremst gjengjeldelse. Det lønner seg!

For regjeringen er det viktig at kriminalomsorgen skaper et tryggere samfunn. Mindre tilbakefall er avgjørende for å sikre fortsatt nedgang i kriminaliteten. Ofrene ønsker mindre tilbakefall. Vi skal reagere med fasthet når noen begår lovbrudd. Samtidig må vi utfordre oss sjøl på å kunne tenke nytt. Gamle politiske svar er ofte uegna til å løse nye utfordringer. Denne meldingen peker på mange tiltak og muligheter for kriminalomsorgen i årene som kommer. Mange av tiltakene er vi i ferd med å gjennomføre.

Kriminalpolitikk og velferdspolitikk er to sider av samme sak. Bedre fordeling, og mer velferd er en forutsetning for å forhindre tilbakefall. Målet om et varmere samfunn gjelder også innenfor fengselsmurene. Fra samfunnets side er det dessuten viktig med respekt for de som har sonet sin straff og gjort opp for seg. Det endelige valget om en fremtid uten kriminalitet ligger hos den domfelte seg. I en tilbakeføringsgaranti er han den viktigste garantisten.

Stortingsmeldingen om kriminalomsorgen må skape debatt. Det er viktig at vi skaffer oss kunnskap. Denne boka er et sammendrag av meldinga og dens tiltak. Bare kunnskapsstyrt debatt vil kunne skape gode løsninger. Bare forståelse vil skape legitimitet om en nye tiltak i kriminalpolitikken. Det gror lite av misforståelser og myter. Enkelthendelser er sjelden et godt grunnlag for reform. Vi må se helheten. Det er viktig med brede og samlende løsninger. Vi inviterer derfor til debatt og kunnskapsopprustning om kriminalomsorgen.

Nå er soningskøene snart fjernet. Nå skal vi konsentrere arbeidet om køene ut av fengslene. For et tryggere Norge.

Knut Storberget
justisminister

« Forrige

Neste »