Historisk arkiv

Når fengsel ikke virker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Foto: ShutterstockTilbakefallsprosenten ved narkotikakriminalitet når man dømmes til fengsel er ca 70%. Det er et klart tegn på at man ikke oppnår det man ønsker. Derfor startet man Narkotikaprogram med domstolskontroll.

Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) har siden 2006 vært en prøveordning i Bergen og Oslo. Narkotikaprogrammet er fengselsstraff som er gjort betinget slik at den ikke sones i fengsel hvis vilkårene overholdes. Lovbryteren må forplikte seg til å være rusfri og følge andre pålegg som domstolen mener er nødvendig for å hindre nye lovbrudd. Domstolen holdes løpende orientert om hvordan vilkårene overholdes. Til gjengjeld stiller friomsorgen og mange andre etater opp med støttetiltak. Målsettingen er å forebygge ny kriminalitet og fremme domfeltes rehabilitering.

Til sammen 64 personer har til nå fått en slik dom. Dette er stoffmisbrukere med et mangeårig avhengighetsproblem og mange tidligere fengselsdommer bak seg. Over halvparten har ikke greid å overholde vilkårene, og mange av dem soner nå dommen i fengsel. De andre følger programmet, og greier seg godt – til tross for at de har sin frihet. Flere av dem har nå kommet seg gjennom hele programmet. Narkotikaprogrammet er en krevende måte å sone en straff på, men også en måte som gir helt nye muligheter der hvor fengselsstaff tidligere ikke har ført til noen forandring. Det er et mål å utvide ordningen til større deler av landet.

 

« Forrige

Neste »