Aktuelle saker om europapolitikk

På denne siden finner du nyheter, pressemeldinger, fakta, rapporter og annen aktuell informasjon om Norges samarbeid med EU fra departementene og Norges delegasjon til EU i Brussel.

Viser 1-20 av 2092 treff

 • Arbeidsprogram for norsk europapolitikk

  27.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Regjeringen har 26. februar vedtatt sitt arbeidsprogram for samarbeidet med EU i 2015. - Regjeringen legger vekt på tydelige prioriteringer i Europapolitikken. I arbeidsprogrammet fokuserer vi på konkrete områder av felles interesse for Norge og EU. Slik får vi størst mulig gjennomslag for norske interesser i Brussel, sier statsråd Vidar Helgesen.

 • Rapport: Dette er Energiunionen

  27.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  25. februar presenterte Europakommisjonen EUs energiunion. Dette er en av Kommisjonens toppsaker denne femårsperioden. Meldingen gir tydelige signaler om hvordan Kommisjonen ønsker at energipolitikken skal utvikle seg. EU-delegasjonen rapporterer.

 • Skogfrø lagret i Svalbard Globale frøhvelv

  26.02.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  For første gang er frø av skogstrær lagret i Svalbard globale frøhvelv. De Nordiske frøene ble lagt inn i dag av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht og Danmarks fødevareminister Dan Jørgensen. Begivenheten markerte 7-årsdagen for åpningen av det globale frøhvelvet på Svalbard.

 • EØS-komiteens beslutninger i 2015

  26.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Vedlagt følger en liste over de beslutninger som EØS-komiteen har fattet i 2015 (pr. 25. februar)

 • Adam og Eva lærer slovakere å kildesortere

  26.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Slovakia ligger på bunn i EU hva gjelder resirkulering og kompostering. Slovakiske studenter fikk EØS-midler til å snu trenden. De fant inspirasjon i Edens hage.

 • Kampen om tungtvannet fikk EU-støtte

  26.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Produsentene av tv-serien Kampen om tungtvannet fikk økonomisk støtte fra EUs Kreativt Europa-program. Flere norske aktører oppfordres til å søke om midler.

 • Viktige EU-møter for statsråd Horne i Brussel

  25.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne diskuterte likestilling, rettigheter for LHBT og bekjempelse av hatefulle ytringer med EU-kommissær Věra Jourová.

 • Nasjonale grenser for luftforurensning strammes opp

  25.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Europakommisjonen har presentert en strategi for å redusere utslipp gjennom den såkalte «luftpakken». Et direktiv om nasjonale utslippsgrenser for luftforurensning behandles nå i Europaparlamentet – og de er åpne for innspill. Miljøråd Jonas L. Fjeldheim rapporterer.

 • - EUs energiunion er viktig for Norge

  25.02.2015 Nyhet Olje- og energidepartementet

  Europakommisjonen la onsdag frem en melding om EUs energiunion. Med energiunionen tar Kommisjonen grep for å etablere en helhetlig og langsiktig energipolitikk for EU.

 • Why a country outside the EU thinks an EU member state should not leave

  24.02.2015 Tale/artikkel Utenriksdepartementet

  - When we make choices about the future of Europe, it is worth considering what political forces will see themselves served by a weaker Europe and a weaker EU. British leadership is needed to help Europe counter such forces and emerge stronger, more free and more prosperous, sa statsråd Vidar Helgesen i sin tale under et arrangement i regi av British Influence i London.

  Av: Statsråd Vidar Helgesen

 • Why Britain should not leave the EU to be like Norway

  24.02.2015 Tale/artikkel Utenriksdepartementet

  - When we make decisions about the future of Europe, we need to bear in mind the political forces that are likely to benefit from a weaker Europe and a weaker EU. There can be no doubt that more British influence is better for Europe than less, skriver Vidar Helgesen, statsråd for EØS-saker og forholdet til EU i dette innlegget.

  Av: Statsråd Vidar Helgesen

 • Norsk eventyr blåser liv i polsk landsby

  23.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Pacanów var en liten landsby alle kjørte fordi. Se hvordan EØS-midler fra Norge har gjort den til et trekkplaster for en hel region.

 • Europa-quiz: Svar og vinnere

  16.02.2015 Artikkel Utenriksdepartementet

  Her er svar og navn på vinnere fra tidligere Europa-quizer. Alle vinnerne får hvert sitt thermokrus.

 • Ukens Europa-quiz

  23.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Delta i Utenriksdepartementets ukentlige quiz om Europa-spørsmål.

 • Utlysing: Samarbeid med kroatiske NGO-ar

  22.02.2015 Nyhet Utanriksdepartementet

  Norske organisasjonar er inviterte til samarbeid for å fremje demokratiske verdiar og menneskerettar i Kroatia. Fristen for å søke er 20. mars.

 • Norge med i Østersjørådets ungdomsdialog

  20.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Nylig åpnet en fotoutstilling i Europakommisjonens generaldirektorat for regionalpolitikk, DG Regio. At unge, norske fotokunstnere stiller ut der er mulig fordi Norge er med i Østersjørådet.

 • Europaparlamentet behandler utslippsdirektiv for redusering av luftforurensning

  20.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Europakommisjonens forslag til nytt regelverk for utslipp fra mellomstore forbrenningsanlegg skal behandles av miljøkomiteen i Europaparlamentet i februar og mars. Miljøråd Jonas L. Fjeldheim rapporterer.

 • Samferdselsnytt fra EU-delegasjonen (1/2015)

  17.02.2015 Nyhet Samferdselsdepartementet

  Ny utgave av nyhetsbrevet fra samferdselsråden i Brussel.

 • Sikkerhet og økonomi på dagsorden i Europaparlamentet

  16.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Alvoret i situasjonen i Ukraina, terrorbekjempelse og den nye greske regjeringen var blant sakene på dagsorden for Europaparlamentets plenumssesjon i februar. Ambassaderåd Eli Jonsvik rapporterer.

 • Økonominytt fra EU-delegasjonen for februar 2015

  13.02.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  I februarutgaven av Økonominytt fra EU-delegasjonen kan du blant annet lese om den siste tids utvikling på økonomiområdet i Europa og EUs finansministres møter i ECOFIN og Eurogruppen.