Apotekene og legemiddelforsyning

Legemiddelforsyningen starter normalt hos leverandørene av legemidler. Dette er enten representanter for produsenten av et bestemt legemiddel eller importører. Legemiddelgrossister kjøper legemidlene av leverandørene og selger disse videre til apotekene.

Legemiddelgrossister som leverer til apotek, må som hovedregel innen 24 timer kunne levere hvor som helst i landet. Det er tre store grossister som leverer til apotek i Norge: Norsk Medisinaldepot AS, Apotek 1 Gruppen AS og Alliance Healthcare Norge AS.

Legemiddelgrossister har anledning til å selge legemidler direkte til sykehjem, til profesjonelle sluttbrukere av veterinære legemidler og i begrenset grad til sykehus.

Leveringsplikt for legemidler

Landets apotek har leveringsplikt for alle legemidler som etterspørres og som er tillatt solgt i Norge. Legemidlene skal leveres «så snart som mulig», jf. apotekloven § 6-2. Lagerplikt for legemidler som etterspørres jevnlig, er ment å sikre god tilgjengelighet. Per 1. desember 2023 var det 1051 apotek i Norge, herunder 33 sykehusapotek eid av helseforetakene.

I oktober 2016 ble de første nettapotekene, som også selger reseptpliktige legemidler, etablert i Norge. Nå kan innbyggerne bestille legemidler på nettet og få dem sendt direkte hjem på døren eller de kan hente dem på posten.

Nettapotek vil forenkle og forbedre hverdagen til innbyggerne, og gi innbyggerne større valgfrihet og et mer variert tilbud.

Nasjonal legemiddelberedskap

Helsedirektoratet har gjennomgått den nasjonale legemiddelberedskapen, og leverte rapporter i 2019 og i 2020. Arbeidet med oppfølging bidro til at det raskt kunne iverksettes nødvendige tiltak for å sikre forsyningen under pandemien.

Bl.a. ble det innført omsetningsrestriksjoner for å sikre at legemidler forblir i landet, og ved behov kan fordeles rettferdig mellom pasientene som trenger dem. Videre er det iverksatt oppbygging av nasjonale beredskapslagre for forsyningskritiske legemidler. 

Departementet jobber med overgang fra tiltak innført under pandemien til permanente ordninger, og har nylig fastsatt forskrift om legemiddelberedskapslager for primærhelsetjenesten som trer i kraft 15. august 2024. 

Råstoff for kriseproduksjon

Som et ytterligere beredskapstiltak er det også kjøpt inn råstoff for eventuell kriseproduksjon av enkelte forsyningskritiske legemidler.

Internasjonalt samarbeid er viktig for å redusere konsekvensene av en legemiddelmangel og sikre god informasjon.

Legemiddelberedskapen i det nordiske samarbeidet er styrket og Norge deltar aktivt i EUs arbeid for å finne nye tiltak for å styrke legemiddelberedskapen.

Reseptfrie legemidler

Apotek driver også om lag 760 medisinutsalg som selger reseptfrie legemidler og som ofte leverer ut reseptpliktige legemidler som er sendt fra apotek. Apotek er forbeholdt retten til å selge legemidler til forbrukere, med mindre annet er bestemt.

Visse reseptfrie legemidler er tillatt å selge fra andre utsalgssteder enn apotek. Ordningen er kjent som legemidler utenom apotek - LUA.