Historisk arkiv

Fryser ned friske planter for framtida

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet

Det er kostnadskrevende både å fremstille, og å vedlikeholde helt friske morplanter fra år til år. Derfor trenger planteprodusentene nye teknologier som reduserer kostnadene ved å vedlikeholde friske morplanter.

Kryopreservering defineres som lagring av levende celler, vevsbiter, organer og organismer ved svært lav temperatur, vanligvis i flytende nitrogen ved –196°C. Kryopreservering av plantemateriale har gjennomgått en stor utvikling de siste 15 årene, slik at det nå er gode oppskrifter for nedfrysing og kryopreservering av mange planteslag. Kryoteknikker brukes nå også til rensing av sjuke planter.

Egen oppskrift for hvert planteslag

Næringsaktører kommer derfor til NIBIO for å få lagd helt friske morplanter som kan langtidslagres. Deretter utvikler vi oppskrifter for hvert planteslag slik at de kan fryses ned og lagres i mange år, og så tines og dyrkes videre.

Først ut er sorter av begonia, bringebær, bjørnebær, jordbær, margeritt, potet og sjalottløk, fordelt på 4 ulike prosjekter.