Historisk arkiv

Ny skattebetalingslov fra 1.januar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ny skattebetalingslov trer i kraft fra 1. januar 2008 for merverdiavgift, arveavgift, toll og særavgifter. For skatter og avgifter til folketrygden vil loven tre i kraft fra 1. januar 2009. Finansdepartementet har i dag også fastsatt en samleforskrift til loven.

Ny skattebetalingslov er først og fremt en teknisk revisjon og forenkling av det gjeldende regelverk. Samling av reglene om blant annet betaling, forfall, renter, foreldelse og ansvar for skatte- og avgiftskrav, vil gjøre det enklere å finne fram til hvilke regler som gjelder. Den gjeldende skattebetalingslov omfatter direkte bare skatter og er besluttet opphevet med virkning fra 1. januar 2009,det vil si samtidig med at den nye loven trer i kraft for skattekravene.

Loven vil også innebære enkelte endringer blant annet ved at rentereglene blir mer enhetlige. Det innebærer for eksempel  en utvidelse av plikten til å yte rente ved tilbakebetaling av toll, merverdiavgift ved innførsel og særavgifter. Skatteetaten og toll- og avgiftsetaten vil på ulike måter, blant annet via sine hjemmesider på internett, gi nærmere informasjon ulike virkninger av ikrafttredelsen.

Den nye skattebetalingsforskriften vil når loven fullt ut er trådt i kraft innebære en samling av mer enn 100 forskrifter. Det er fastsatt en egen forskrift om endringer og opphevelser i andre forskrifter som følge av ny skattebetalingsforskrift. Departementet vil i løpet av året fastsette en tilsvarende endringsforskrift på det området hvor loven trer i kraft fra 1. januar 2009.

For mer informasjon:
Toll- og avgiftsetaten
Skatteetaten