Historisk arkiv

Regulering av fisket etter lodde i Barentshavet i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

I samsvar med tilrådningen fra det internasjonale havforskningsråd (ICES) ble totalkvoten for lodde i Barentshavet i 2009 tidligere i høst fastsatt til 390 000 tonn. 223 060 tonn av dette tilfaller norske fartøy, med 72 % til fordeling mellom fartøy i ringnotgruppen, 12 % til fartøy i trålgruppen og 16 % til kystfartøy. For å sikre at det fiskes voksen lodde vil fisket bli åpnet på bakgrunn av prøvetaking, og skal avsluttes innen 30. april.

– Jeg er glad for at vi nå har fått en stor loddebestand i Barentshavet, og et relativt forsiktig uttak av bestanden vil være positivt for både flåten og industrien. Av kapasitetshensyn på landsiden har vi valgt å ikke innføre noe påbud om konsumanvendelse nå, men vi vil følge utviklingen i fisket nøye og innføre konsumpåbud om nødvendig. Jeg mener det er viktig at den kapasiteten som er tilgjengelig for produksjon av konsumlodde utnyttes, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

For å innhente grunnlag for beregning av overreguleringsgrad og kvotestørrelser før fisket åpnes, må fartøy som skal delta i loddefisket i 2009 være skriftlig påmeldt til Norges Sildesalgslag innen den 12. januar. Kystfartøy tildeles like maksimalkvoter uavhengig av fartøystørrelse, og vil for øvrig bli begrenset av en turkvote på 250 tonn.

Loddefisket avgrenses til å gjelde sør for 74°N. Områder vil kunne bli stengt for loddefiske dersom fangster inneholder innblanding av andre arter, herunder vil hele området innenfor 4 nautiske mil fra grunnlinja kunne bli stengt på kort varsel dersom innblandingen blir høy. Området vil også kunne stenges på grunnlag av konkurrerende fiskeriaktivitet i området.  

Det er ikke fastsatt noen endelig åpningsdato for loddefisket, og fisket vil bli åpnet når prøvetaking viser at den voksne lodda har skilt seg fra umoden lodde. Erfaringsmessig vil dette være i midten av januar. Fisket skal være avsluttet innen 30. april 2009.

ICES har siden 2003 lagt dagens høstingsregel til grunn for sitt råd for lodde, og for første gang på fem år åpner regelen for et loddefiske. Det er i år registrert den høyeste mengden loddeyngel i Barentshavet på nesten 30 år, og loddebestanden er nå estimert til 4,4 millioner tonn. Dette er en dobling i fra fjoråret, og det høyeste bestandsanslaget siden 1992. Store deler av loddebestanden vil bli nedbeitet av torsk i løpet av vinteren, og torskens førsterett til lodda ivaretas fullt ut i forvaltningsmodellen for bestanden.


Kontakt
: Ekspedisjonssjef, Johán H. Williams, 22 24 64 40
               Avdelingsdirektør Sverre Johansen,  22 24 64 47