Historisk arkiv

Knut H. Kallerud utnevnt til dommer i Høyesterett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud er i statsråd i dag utnevnt til høyesterettsdommer.

Assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud er i statsråd i dag utnevnt til høyesterettsdommer.

– Med denne utnevnelsen får Høyesterett en ny dommer med solid og variert bakgrunn. Jeg vil særlig trekke frem Kalleruds erfaring fra den høyere påtalemyndigheten, der han har markert seg som en dyktig jurist, sier justisminister Knut Storberget.

Knut H. Kallerud er født i 1956 og avla juridisk embetseksamen i 1983. Fra 1983 til 1985 var han saksbehandler i Justis- og politidepartementet, Politiavdelingen. Fra februar til juni 1985 var han førstekonsulent ved Straffelovkommisjonens sekretariat. Deretter var han dommerfullmektig ved Kragerø sorenskriverembete. Fra 1986 var han advokatfullmektig ved Advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co, og partner samme sted fra 1989 til 1995.

I 1995 var han konstituert førstestatsadvokat ved Riksadvokatembetet. I oktober 1996 ble han utnevnt i et nyopprettet førstestatsadvokatembete særlig knyttet til menneskerettigheter, og i februar 2008 ble han utnevnt til assisterende riksadvokat. I 1997 og 1998 gjennomførte han et mastergradsstudium i ”Human Rights Law" ved University of Essex, England. I 2005 og 2006 var han Norges første sambandsstatsadvokat ved Eurojust i Haag, Nederland.

Fakta om Norges Høyesterett: Høyesterett ledes av en justitiarius og har i tillegg nitten dommerembeter. Sammen med Storting og Regjering utgjør Høyesterett landets øverste statsorganer. Etter denne utnevnelsen er sammensetningen 12 menn (inkl. justitiarius) og 7 kvinner. Høyesterett er selvstendig i forhold til de andre statsorganene i sin dømmende virksomhet. Domstolene med Høyesterett i spissen kan blant annet prøve om Regjeringens vedtak er i samsvar med lov og om Stortingets lovgivning er i samsvar med Grunnloven.