Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2009:

500 millioner kroner til gang- og sykkelveger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Regjeringen foreslår å øke de statlige bevilgningene til gang- og sykkelveger med 70 millioner kroner. Det er et mål at flere skal sykle eller gå til og fra arbeid, skole og fritidsaktiviteter. Trygge og gode gang- og sykkelveger er avgjørende for å legge til rette for bruk av sykkel og gange, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

I 2009 skal det langs eksisterende veger brukes 500 millioner kroner til tiltak for gående og syklende, fordelt med 400 millioner kroner i statlige midler og 100 millioner kroner i bompenger. De statlige midlene øker med nærmere 70 millioner kroner eller 21 prosent fra 2008. I tillegg kommer utbygging av gang- og sykkelveger som del av nyanlegg på vegnettet, og som blir finansiert av ordinære riksvegbevilgninger og i noen tilfeller av bompenger.

Statens vegvesen vil videreføre samarbeidet med kommuner om planlegging av hovednett for sykkeltrafikken i byer og tettsteder. Byene Mandal, Grimstad, Sandefjord, Notodden og Kongsberg er valgt ut for en konsentrert innsats i perioden 2006-2009. I Midt-Norge samarbeider Statens vegvesen med kommunene om etablering av hovednett i 14 byer og tettsteder. Videre planlegges det hovednett i samarbeid med kommunene i Bodø, Mosjøen, Harstad, Alta og Vadsø.

I Oslo-området videreføres arbeidene med å bygge ut hovednettet for sykkeltrafikken, blant annet langs E6 fra Furuset til bygrensen, riksveg 150 Ring 3 mellom Nydalen og Storo, riksveg 163 Østre Aker vei fra Grorud til Lørenskog og langs riksveg 168 Griniveien fra Røa til bygrensen. I Fredrikstad prioriteres tiltak som inngår i planlagt hovednett.

I Oslo er det i 2009 mulighet for å få godkjent planer for sykkelfelt i Ullevålsveien fra Fagerborgveien til Colletsgate, gang- og sykkelveg i Tvetenveien fra Ole Deviksveg til Haugerud, sykkelfelt på riksveg 161 Ring 2 Blindernveien til Vogts gate og gang- og sykkelvegkryssing av riksveg 150 ved Ullevål stadion.