Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2009:

Effektiv og likeverdig luftfart for folk og næringsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Til luftfartsformål foreslår regjeringen å bevilge 751 millioner kroner, en økning på 5,6 prosent fra saldert budsjett 2008.

For 2009 er det foreslått å bruke 519,9 millioner kroner til statlig kjøp av flyruter, en økning på 3,7 prosent fra 2008.

- Målet med de statlige kjøpene er å sikre et samfunnsmessig effektivt og likeverdig lufttransporttilbud over hele landet. Ordningen gjør det mulig å opprettholde et godt flyrutetilbud til mange steder i landet der det ikke er et kommersielt grunnlag.  Et landsdekkende flyrutetilbud reduserer avstandsulempene i Norge og bidrar til velfungerende regioner, til nytte for folk og næringsliv, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Ordningen med at de få flyplassene som går med overskudd finansierer de mange bedriftsøkonomisk ulønnsomme lufthavnene, er fortsatt en bærebjelke i luftfartspolitikken. Regjeringen vil beholde dagens flyplasstruktur, men åpner for endringer der det finnes lokale ønsker om det.


Luftfartstilsynet – 167,5 millioner kroner

Sikkerhet skal fortsatt ha høyeste prioritet, og i den sivile luftfarten har Luftfartstilsynet hovedansvaret for dette. Bevilgningen til tilsynet er for 2009 foreslått til 167,5 millioner kroner, en økning på 12,3 prosent fra 2008. Budsjettveksten henger sammen med en rekke nye oppgaver som tilsynet har fått de siste årene – blant annet arbeid som er knyttet til miljø og internasjonale regelverk.


Uendret budsjettforslag for ikke-statlige flyplasser

Det er ikke foreslått statlige tilskudd til Avinors regionale flyplasser i 2009.

Til ikke-statlige flyplasser med rutetrafikk er tilskuddet budsjettert til 13,4 millioner kroner, det samme beløpet som i 2008. Hele bevilgningen går til flyinformasjonstjenesten (”AFIS-tjenesten”) ved disse lufthavnene.


Ikke utbytte fra Avinor AS

Foreløpig resultatanslag for 2008 innebærer at det ikke er budsjettert med utbytte fra Avinor AS i 2009. Endelig utbytte fastsettes av selskapets generalforsamling.  


Økte bevilgninger til Statens havarikommisjon for transport

Samferdselsdepartementet foreslår å bevilge 50,2 millioner kroner til Statens havarikommisjon, 6,8 prosent mer enn i 2008. Veksten henger sammen med at ansvarsområdet ble utvidet fra 1. juli 2008 til også å omfatte ulykker innen sjøfarten. Statens havarikommisjon har fra før ansvar for å undersøke ulykker og alvorlige hendelser innen sivil luftfart, jernbane og vegtransport.