Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2010

Rekordbevilgning til jernbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen foreslår i budsjettet for 2010 mer enn 10 milliarder kroner til jernbanen, en økning på 1,34 milliarder kroner eller over 15 prosent fra saldert budsjett for 2009. Både investeringsnivået og vedlikeholdsinnsatsen øker. Med dette budsjettforslaget er innsatsen til investeringer økt med over 180 prosent fra 2005.

- Budsjettet for 2010 er en viktig brikke i det store løftet for jernbanen. Vi setter av ressurser til å sikre rasjonell fremdrift på alle de store igangsatte prosjektene. Sammen med en framskynding av vedlikeholdsarbeidet, bedre publikumsinformasjon, oppgradering av eksisterende tog og gradvis innfasing av NSBs 50 nye togsett fra 2011, vil folk få et langt bedre og mer pålitelig togtilbud. Nå må alle aktører yte alt de kan for å få dette til på en god måte, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Bedre publikumsinformasjon

80 millioner kroner er foreslått over Jernbaneverkets investeringsbudsjett for å forbedre informasjonen til publikum ved avvik i togtrafikken. Tiltakene omfatter først og fremst sentrale stasjoner i ”Intercitytrianglet”, ikke minst Oslo S, som er den viktigste stasjonen for en stor del av togtrafikken på det nasjonale jernbanenettet.

Nytt dobbeltspor Oslo – Ski i startfasen

Til Jernbaneverket er det foreslått 8,4 milliarder kroner, 1,3 milliarder kroner eller 18,5 prosent mer enn i saldert budsjett for 2009.

Forslaget til investeringer i jernbaneinfrastrukturen er på nesten 4 milliarder kroner, en økning på 22,8 prosent sammenlignet med saldert budsjett for 2009.

Dermed har jernbaneinvesteringene i 2010-budsjettet en oppfølgingsgrad på 82,4 prosent av Nasjonal transportplan 2010-2019 (NTP). At dette tallet ikke er enda høyere, har blant annet sammenheng med at nytt dobbeltspor Oslo-Ski er i en startfase, der selve anleggingsinvesteringene kommer lenger ut i perioden.

Regjeringen vil prioritere rasjonell framdrift og sluttføring av oppstartede prosjekter til anleggsstart, som dobbeltspor mellom Sandnes og Stavanger (se animasjon Jåttavågen holdeplass) (animasjon - Paradis holdeplass), dobbeltspor mellom Barkåker og Tønsberg, samt Gevingåsen tunnel i Trøndelag (se animasjon - Hommelvik-Hell).

Ferdigstillelsen av dobbeltspor mellom Bergen stasjon og Fløen og fjernstyringsprosjektet Mosjøen-Bodø vil være avhengig av de signaltekniske arbeidene som er en kritisk faktor for framdriften av disse to prosjektene. 

Det er foreslått ca 4,4 milliarder kroner til drift og vedlikehold, en økning på 15,5 prosent sammenlignet med saldert budsjett for 2009. Dette er full oppfølging av planrammen i NTP. Med dette øker vedlikeholdsinnsatsen med om lag 13 prosent. Sammenlignet med 2005 er vedlikeholdsinnsatsen i 2010 80 prosent høyere. I tillegg kommer innsatsen i Oslo-prosjektet i 2010, som føres over investeringsbudsjettet, slik at den reelle økning i bevilgninger til vedlikehold er langt over 100 prosent sammenlignet med 2005.

Mer gods på bane

Samferdselsdepartementet vil neste år opprette en ny ordning med tilskudd til utbygging av private sidespor. En slik ordning gir bedre grunnlag for å utnytte jernbanens transportkapasitet og kan være med på å få mer gods over fra veg til jernbane.

Flere lokførere

Det er satt av om lag 32 millioner kroner til Norsk jernbaneskole til utdanning av blant annet flere lokomotivførere. Fra 2010 blir det tatt inn 160 lokomotivførerstudenter per år. Dette er 50 mer enn snittet de siste to årene.

- Aktivitetsvekst, kortere arbeidstid og det at flere ansatte slutter, gjør at togselskapene må øke nyrekrutteringen. Her har Jernbaneverket og selskapene en utfordring det må jobbes med. Samferdselsdepartementet bidrar med midler til å øke utdanningskapasiteten, sier samferdselsministeren.

Andre foreslåtte bevilgninger

  • Lysaker stasjon: Foreslått 15 millioner kroner til sluttføring av prosjektet, som ble offisielt åpnet i september i år.
  • Nytt dobbeltspor Lysaker – Sandvika: Foreslått 650 millioner kroner til videreføring av prosjektet i 2010.
  • Fjernstyring av Nordlandsbanen: Foreslått 50 millioner kroner til videreføring av signalarbeid. 
  • Dobbeltspor Bergen stasjon – Fløen: Foreslått 50 millioner kroner til videreføring av prosjektet i 2010.
  • Gevingåsen tunnel: Det er satt av 140 millioner kroner til videreføring av prosjektet.
  • Barkåker – Tønsberg: Det er satt av 530 millioner kroner til videreføring av prosjektet.
  • Hovedplan for Oslo-området – ekstraordinær fornying: Foreslått 470 millioner kroner i 2010 til videreføring av arbeidet med langsiktig fornyingstiltak på jernbanenettet i Oslo-området.
  • Holm – Holmestrand – Nykirke: Satt av 280 millioner kroner til videre planlegging og mulig oppstart i 2010. En forutsetning for at prosjektet starter opp i 2010, er at det først gjennomføres en ekstern kvalitetssikring av prosjektet når godkjent reguleringsplan foreligger.
  • Eidsvoll – Hamar: Foreslått 165 millioner kroner til videre planlegging og prosjektering av nytt dobbeltspor på strekningen Minnesund – Kleverud (se animasjon - Dovrebanen).
  • Publikumsinformasjon: Satt av 80 millioner kroner til videreføring av tiltak for å bedre publikumsinformasjon på stasjoner, særlig ved avvik i togtrafikken.
  • Voss stasjon: Foreslått 20 millioner kroner til oppstart av byggetrinn 1 på opprustingen av Voss stasjon i 2010, med sikte på å være ferdig i 2011.
  • Oslo – Ski: Det er foreslått 130 millioner kroner til planlegging av nytt dobbeltspor Oslo – Ski i 2010-budsjettet, hvorav 50 millioner kroner skal brukes til forberedende arbeider på Ski stasjon. (Se animasjon - Ski stasjon, Ski stasjon II, Follobanen

Andre saker

  • Persontransport: Til kjøp av persontransport er det foreslått ca 1,7 milliarder kroner. Dette er om lag samme nivå som i 2009. Det legges opp til en kraftig forbedring av togtilbudet på Jærbanen i forbindelse med at det nye dobbeltsporet mellom Sandnes og Stavanger åpnes for trafikk. 
  • Utbytte av aksjer i NSB AS: Det er foreløpig budsjettert med et utbytte på 145 millioner kroner fra selskapet i 2010.
  • Jernbanetilsynet: Til Statens jernbanetilsyn er det foreslått 47,2 millioner kroner, en økning på 26,5 prosent sammenlignet med saldert budsjett for 2009.  Økningen i bevilgningen skal gjøre tilsynet bedre i stand til å møte en betydelig økt mengde med godkjenninger og tillatelser som følge av den store jernbanesatsingen i Nasjonal transportplan 2010-2019.
  • Høyfartsbane: Samferdselsdepartementet vil i løpet av høsten 2009 utarbeide et mandat og et konkret utredningsoppdrag til Jernbaneverket, med gjennomføring i 2010 og 2011. Det blir lagt opp til en åpen prosess der blant annet andre transportetater skal involveres.